Saopćenja

10. studeni/ decembar - Međunarodni dan ljudskih prava

10.12.2013

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine podsjeća javnost da se danas u Bosni i Hercegovini i svijetu obilježava 10.studeni/decembar - Međunarodni dan ljudskih prava i 62 godine od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Općom deklaracijom UN o ljudskim pravima iz 1948. godine se garantira da su svi ljudi rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, želi upoznati javnost sa aktivnostima  koje je poduzimalo  i kontinuirano poduzima u primjeni osnovnih stavova iz međunarodnih dokumenata multilateralnog karaktera kao što su konvencije, povelje i paktovi kako OUN-a tako i Vijeća Evrope koje je Bosna i Hercegovina ratificirala ili preuzela sukcesijom. Navodimo sljedeće:
1. uspostavljena je jedinstvena institucija Ombudsmena BiH za  ljudska prava;
2. već godinama kontinuirano djeluje Agencija za ravnopravnost spolova;
3. čine se napori da se shodno članovima IV i V Ustava BiH riješi pravo nacionalnih manjina koje Ustav tretira pod nazivom „ostali“, što je Sud u Strazburu tužbom Finci – Sejdić okarakterizirao diskriminacijom, jer favorizira i daje posebne privilegije i prednosti konstitutivnim narodima u odnosu na druge etnične grupe;
4.usvojen je Zakon o zabrani diskriminacije, utemeljen i koncipiran na evropskim standardima, Pravilnik uz isti, a planira se uspostva Centralne baze podataka o slučajevima diskriminacije.
5. aktivno se radi na rješavanju postojećih problema  u oblasti obrazovanja.
6. Bosna i Hercegovina u cilju implementacije međunarodnih dokumenta  posebnu pažnju posvećuje Romima, najbrojnijoj  i najugroženijoj nacionalnoj manjini u BiH. Priključenjem Dekadi inkluzije Roma 2005-2015, 2008. godine, Bosna i Hercegovina se obavezala da u cjelini popravi položaj Roma BiH u svim segmentima društvenog razvoja. Utvrđeni su  Metodologija i Plan realizacije sredstava koja je država namjenski obezbijedila budžetom i usmjerila na implementaciju Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma, za oblasti: stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite. Ranije je usvojen i Plan aktivonsti za oblast obrazovanja koji je zatim revidiran. Da bi se aktivnosti uspješnije i djelotvornije realizirale na nivou države izvršeno je evidentiranje potreba Roma u BiH i radi se na uspostavi baze podataka o Romima  u BiH.
8. kontinuirano se radi na rješavanju problema izraženih u domenu održivog povratka na način da se povratnicima pored povratka u mjesto ranijeg življenja osiguraju osnovni uvjeti za nastavak normalnog življenja kao što je opravka devastiranih i porušenih i izgradnja novih stambenih objekata,  školskih objekata, ambulanti, putne mreže, električne mreže, zaposlenja i drugih pretpostavki za normalan rad i življenje.
9. ostvaren je značajan napredak usvajanjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica na osnovu kojeg je Bosna i Hercegovina  potpisala i ratificirala dva međunarodno-pravna ugovora i to: Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete stolice i Dodatni protokol na isti i Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Islamskom vjerskom zajednicom u Bosni i Hercegovini;
10. pokrenuta je  inicijativa za donošenje Zakona o zabrani rada svih fašističkih i neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri donošenja.
11. Bosna i Hercegovina je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma, konvencija i paktova koji se odnose na međuovisni, nedijeljivi i univerzalni karakter ljudskih prava, po kojim je uspješno prezentirala kako inicijalne tako i periodične  izvještaje pred nadležnim komitetima kako OUN-a tako i Vijeća Evrope .
12. Jedan od najvažnijih i po mnogima najtežih zadataka koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu u njenom procesu daljnje integracije u Evropsku uniju svakako je uspostava  društvenog mira kroz proces tranzicijske pravde.
13. uspostavljeno je Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine kao savjetodavno tijelo Vijeća ministara  zaduženo za implementaciju Akcionog plana za djecu 2010.-14, a čije aktivnosti trebaju biti usmjerene u pravcu sprječavanja diskriminacije djece u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta.
14. Programom obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava koji na godišnjem nivou verificira Vijeće ministara BiH značajno se doprinosi kako implementaciji odredbi međunarodnih ugovora kojima je Bosna i Hercegovina pristupila tako i jačanju svijesti zajednice o značaju zaštite ljudskih prava u demokratskim društvima;
 
S tim u vezi, od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine do danas pokrenute su brojne inicijative s ciljem rješavanja brojnih kršenja ljudskih prava počinjenih u vremenskom periodu 1992 – 1995 godinaj te omogućavanja pristupa pravdi žrtvama - građanima Bosne i Hercegovine, posebno s aspekta kaznenog procesuiranja počinilaca zločina, te ublažavanje zaostalih podjela među ljudima.

Usvajanjem Nacionalne Strategije za razvoj pravosudnog sektora u BiH iz 2008 godine, stvorile su se pretpostavke da se u istu uvede i koncept tranzicijske pravde kao jednog u nizu koraka razvijanja odnosno izrade državne strategije za tranzicijsku pravdu od strane vlasti Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina se intenzivno zalaže za održavanje multikulturalnog demokratskog društva kroz jačanje međusobnog dijaloga kao osnovnog sredstva u povezivanju različitosti i razvoju tolerancije u društvu.