Saopćenja

UPRAVLJAČKA TIJELA REGIONALNOG STAMBENOG PROGRAMA SASTALA SE 6. PROSINCA/DECEMBRA KAKO BI RAZMOTRILA NAPREDAK POSTIGNUT U 2013. GODINI

10.12.2013

Pariz, 6, prosinca/decembra 2013.g. – Danas je u Parizu održan 3. sastanak Upravljačkog odbora Regionalnog stambenog programa (RSP) te 5. sastanak Skupštine donatora Fonda RSP. Svrha sastanaka je razmotriti napredak postignut u 2013. godini i planove provedbe za 2014. godinu.

Skupština donatora izabrala je novog supredsjedatelja za idućih 12 mjeseci: Sjedinjenje Države prepustit će to mjesto Švicarskoj, koja će, zajedno s Europskom Komisijom, supredsjedati Upravnim odborom RSP-a i Skupštinom donatora Fonda RSP-a u 2014. godini. Sjedinjene Države će i ubuduće imati aktivnu ulogu u RSP-u 

Skupština donatora također je odobrila dva nova projekta koji će biti financirani iz Fonda RSP-a: bespovratna sredstva u iznosu od 4,3 milijuna Eura bit će dodijeljena za kupnju 101 stana za bivše nositelje stanarskog prava i stanovnike kolektivnih centara u Republici Hrvatskoj, te 11 milijuna Eura bespovratnih sredstava za osiguranje trajnih stambenih rješenja u mjestima lokalne integracije za 715 izbjegličkih obitelji u Republici Srbiji, kroz četiri različita modela stambenog zbrinjavanja. Time je ukupno u 2013. odobreno 12 projekata ukupne vrijednosti od 61 milijun Eura. Njihova provedba trebala bi omogućiti održiva stambena rješenja za više od 8.000 ranjivih izbjeglica i raseljenih osoba u četiri partnerske države RSP-a (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija).    

Upravljački odbor RSP-a složio se da je tijekom 2013. godine postignut značajan napredak i zahvalio svim dionicima za naporan rad. Također je prihvaćeno da je potrebno nastaviti istom dinamikom kako bi se ispoštovali zadani planovi i korisnicima pružila prva stambena rješenja tijekom prve polovice 2014. godine.   

2013. ostvaren je niz velikih pomaka kako bi se nastavila provedba u dobro pripremljenom okruženju, čime bi se omogućilo parterskim državama da odmah absorbiraju značajan iznos već odobrenih bespovratnih sredstava – 61 milijun Eura, od čega 15 milijuna za BiH; 12 milijuna za Hrvatsku; 10 milijuna za Crnu Goru i 24 milijuna za Srbiju.

Upravljački odbor RSP-a obaviješten je da je u Fondu RSP-a trenutno oko 67 milijuna Eura te da se očekuje da u 2014. bude uplaćeno dodatnih  42 milijuna Eura. Taj bi iznos trebao biti dovoljan za financiranje već odobrenih projekata, ali i omogućiti partnerskim državama da predlože nove projekte za financiranje u 2014. godini.

RHP info desk: Tajništvo Regionalnog stambenog programa ceb-rhp@coebank.org