Saopćenja

Sastanak ministra Damira Ljubića sa zamjenikom generalnog direktora za proširenje Europske komisije Joost Korte

10.12.2013


Danas je u svom uredu u Sarajevu ministar Damir Ljubić primio gospodina Joost Kortea zamjenika generalnog direktora za proširenje Europske komisije koji je u službenoj posjeti BiH.

Ministar Ljubić i zamjenik generalnog direktora Koorte osvrnuli su se na sjednicu Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa koja je održana u Parizu prošli tjedan, na kojoj su učestvovali kao članovi odbora .

Ministar je istakao svoje zadovoljstvo postignutim te naglasio odličan duh u sprovedbi programa te partnerske odnose koji potiču bolji rad te prevazilaženje potencijalnih poteškoća.

Gospodin Korte je također potvrdio odličnu suradnju na ovom projektu i do sada postignute rezultate. Zamjenik generalnog direktora je upoznat sa svom težinom posla koja je pred ministarstvom a koja se odnosi na suradnju i zadovoljavanje potreba najugroženijim kategorijama stanovništva, te je istakao da je do sada obavljen dobar posao. Ministar se složio sa konstatacijom i naglasio da iako je dobar dio posla napravljen dug je i odgovoran proces realizacije ostalih planiranih projekata te završetka procesa povratka koji je imperativ u radu ministarstva.

Zamjenik direktora Koorte izvjestio je ministra o sankcijama koje je Europska komisija nažalost odredila Bosni i Hercegovini u vidu smanjenja iznosa u IPA fondovima za ukupno 45 miliona eura. No od navedenog iznosa dio od oko 21.5 miliona eura će se preusmjeriti na sprovedbu regionalnog stambenog progama i drugih obveza Aneksa VII Dajtonskog mirovnog sporazuma.

Tijekom sastanka gospodin Koorte je informirao ministra da postoji mogućnost odobravanja komplementarnih programa u sklopu IPA fondova za podršku u realizaciji održivog povratka u narednom periodu.

Ministar se zahvalio na navedenoj inicijativi te izrazio svoju punu potporu i spremnost u relizaciji takvog vida projekata koji su jako bitni za uspješnost cjelokupnog povratka u BiH.