Saopćenja

Saopćenje za javnost u povodu nasilja počinjenog na Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka

14.2.2014

U povodu održavanja međunarodnog festivala queer filma Merlinska i nasilnog napada na učesnike/učesnice ovoga festivala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izražava žaljenje i oštro osuđuje svaki oblik nasilja usmjeren na uskraćivanje i kršenje ljudskih prava, naročito prava manjinskih i marginaliziranih skupina građana.  

S tim u vezi pozivamo sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja poduzmu odgovarajuće mjere u otkrivanju i procesuiranju počinitelja ovog kaznenog djela. Žurna istraga i procesuiranje odgovornih jedini su način i garancija da se spriječe buduće nedopustive i nezakonite radnje usmjerene na pripadnike LGBT populacije i kazne počinitelji takvih djela.

Ovim putem također javno osuđujemo svaki oblik postupanja utemeljen na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojoj osobi ili skupini osoba na temelju spolnog izražavanja ili orijentacije, kao i svake druge okolnosti koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojoj osobi onemogući ili ugrožava priznanje, uživanje ili ostvarenje na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda u svim područjima javnoga života. 

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će poduzeti neophodne mjere u pravcu prikupljanja informacija o rezultatima istrage i počiniteljima, te će i ubuduće sukladno zakonskim nadležnostima i kroz postojeći zakonski okvir nastaviti štiti i promovirati ljudska prava i slobode svih osoba u Bosni i Hercegovini, uključujući i prava pripadnika LGBT populacije.