Saopćenja

Sastanak ministra Damira Ljubića sa britanskim ministrom pravde i građanskih sloboda Simonom Hughesom

20.2.2014



Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić razgovarao je danas sa ministrom pravde i građanskih sloboda Ujedinjenog Kraljevstva Simonom Hughesom.

Ministar Ljubić je informirao ministra Hughesa o trenutnom stanju u zemlji sa posebnim osvrtom na prosvjede građana u BH gradovima koji javno izražavaju svoje nezadovoljstvo postojećim socijalnim i gospodarskim stanjem u zemlji.

Ključno je raditi na izmjenama Ustava sa ciljem postizanja ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih građana,što je jedan od uvjeta za uspostavu stabilne, demokratske i efikasne države. Isto tako u postojećim uvjetima je moguće ponuditi rješenja koja će poboljšati životni standard građana  -  rekao je ministar Ljubić.

Ministar Simon Hughes je tokom sastanka posebnu pažnju posvetio nizu pitanja koja se tiču ljudskih prava, uključujući i Zakon o žrtvama torture . Također je iznio zabrinutost zbog diskriminacije sa kojom se svakodnevno suočavaju pripadnici manjina i LGBT zajednice.

Očigledno je da se moraju napraviti dodatni napori kako bi se poboljšao položaj ovih ugroženih skupina te unaprijedilo poštivanje ljudskih prava, složili su se ministri.

Ministar Ljubić se zahvalio na posjetu i odvojenom vremenu,te svim naporima koje Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska komisija ulažu u približavanje BiH kao Euroatlantskim integracijama.