Saopćenja

Prezentiran projekt podrške trajnim rješenjima problema izbjeglica i prognanih

28.4.2014


Danas je u zgradi Europske komisije u  Sarajevu prezentiran projekt "Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma". 

Glavni cilj projekta jest da se uključe državne vlasti na svim nivoima i civilno društvo u svim sektorima u jedan koordiniran i prioritetan plan za provedbu obaveza koje su preuzeli u Revidiranoj strategiji Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, za identifikaciju i rješavanje preostalih prepreka u iznalaženju rješenja za najugroženije raseljene i povratničke porodice. 

- Od 1996. godine oko pola milijarde eura sredstava iz fondova EU je utrošeno na rješavanje problema izbjeglica i raseljenih osoba. Naš doprinos realizaciji ovog projekta je vrijedan oko sedam miliona eura, čime dokazujemo koliko je ovo pitanje značajno za nas - kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Dodao je da će sinergija koja je uspostavljena u okviru realizacije ovog projekta s Regionalnim stambenim programom, doprinijeti rješavanju pitanja izbjeglica i raseljenih osoba da bi se iznašla trajna rješenja na koja oni čekaju više od 20 godina.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić kazao je da se je ovo održivi projekt pomoći povratnicima i izbjeglicama u svim segmentima života, kao što je samozapošljavanje, obnova kuća, infrastrukture, zdravstvena zaštita, školstvo i potpora u ostvarivanju prava.

- Za ovaj projekt izdvojeno je 8,1 milion eura. Ali ovo nije kraj i Evropska komisija čvrsto stoji na poziciji da i dalje pomaže u traženju trajnih rješenja za prognane i izbjegle i realizaciji Aneksa VII, što je za nas jako važno - naglasio je.

Podsjetio je da je slična podrška dobivena i od vlade Sjedinjenih Američkih Država te da su dobivena obećanja za davanje povoljnih kreditnih sredstava za dalje traženje rješenja. 

- Po osiguranim sredstvima koje iznose oko 500 miliona KM osigurat ćemo 11.000 trajnih rješenja. U naredne tri do četiri godine uvjereni smo da ćemo iznaći još dodatnih sredstava za osiguranje otprilike oko 15.000 porodica - kazao je Ljubić.

Naglasio je da je Ministarstvo postalo dobar partner svim međunarodnim institucijama u realizaciji Aneksa VII. Uvjeren je da će s ovakvom energijom uspjeti postići puno bolje rezultate, jer će se prioriteti zajednički određivati i neće dolaziti do preklapanja projekata.

Predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne naglasio je da je ovo početak implementacije projekta u partnerstvu s drugim organizacijama dodajući da su odlučni da rade na rješavanju preostalih problema izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika.

Ocijenio je da je do sada urađeno jako puno, ali da je ostalo mnogo toga da se uradi za najranjivije kategorije.

- Da bi se ovakva rješenja iznašla, potrebno je da zajednički i koordinirano radimo na terenu s nadležnim organima na lokanom nivou. Moramo prepoznati potrebe raseljenih i povratničkih porodica te raditi na iznalaženju stvarnih rješenja - kazao je. 

Mayne je naglasio da to nije lako, ističući da je potrebno raditi na tome zajedno s predstavnicima vlasti na svim razinama, što je svrha ovog projekta. 

- Minimalno 2.400 osoba će imati koristi od ovog projekta u naredne tri godine. Rad je već započet na osnovu priprema koje su izvršene da bi se prepoznale i rješavale potrebe u lokalnim zajednicama u kojima problemi postoje - zaključio je.

Ukupna vrijednost projekta je 8.107.500 eura, od čega je sedam miliona finansirala EU putem IPA 2012. Preostala sredstva od 1.107.500 eura osigurao je UNHCR. Projekt će u narednih 36 mjeseci provoditi UNHCR u saradnji s partnerskim organizacijama: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD) i Vaša prava BiH (VP), kao i vlasti BiH na svim nivoima.