Saopćenja

15. Svibanj Međunarodni dan obitelji

15.5.2014

Međunarodni dan obitelji/porodice, 15. svibanj, se obilježava širom svijeta od 1993. godine sa ciljem da se unaprijedi značaj obitelji i obiteljskih vrijednosti kroz podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u obitelji,  te da se zaštiti obitelj kao osnovna jedinica društva kako bi, kao takva, mogla da ispuni svoju odgovornost prema zajednici.

Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine koja djeluje u sklopu ministarstva  , žele da ukažu i na prisutnost različitih oblika nasilja u obitelji u Bosni i Hercegovini. Najčešći oblik nasilja, kome su u najvećem postotku izložene žene, je psihičko, kao i kombinirano psihičko i fizičko nasilje. Najšire je rasprostranjeno nasilje koje prema ženama vrše partneri (sadašnji ili bivši). U cjelini gledano, sfera intimnih partnerskih i obiteljskih odnosa daleko je veći izvor opasnosti za žene od nasilja u široj društvenoj zajednici. Mlade žene su više izložene nasilju nego starije, a seoske žene više nego gradske. Žene slabijeg zdravlja i sa invaliditetom nisu pošteđene od nasilja.

Prema izvršenim anketama tokom života psihičko nasilje je doživjelo 41,9 posto ispitanih žena. Ovoj vrsti zlostavljanja najčešće su izložene mlađe žene, a počinioci su najčešće, nakon partnera, očevi, potom prijatelji i nepoznate muške osobe. Četvrtina žena u BiH doživjela je fizičko nasilje. Ono je najčešće sistematsko i ponavlja se. Seksualno nasilje doživjelo je šest posto žena, a ekonomsko nasilje nije registrovano u velikom broju iako to ne znači da ne postoji.

Međureligijsko vijeće BiH je 2014. godinu proglasilo Godinom obitelji, te naglasilo kako je u društvu sve veća potreba za zdravom obitelji u kojoj se njeguju zdravi međuljudski odnosi koje krasi ljubav, poštovanje i međusobno uvažavanje.