Saopćenja

4. juni/lipanj – Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije

4.6.2014

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koristi priliku da podsjeti širu javnost da se odlukom UN-a četvrti juni/lipanj u čitavom svijetu obilježava kao Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije.
Djeca, kao najranjivija kategorija stanovništva, uvijek su bila najveće žrtve ratova, o čemu svjedoči Bosna i Hercegovina koja je bila pogođena ratnim dejstvima početkom zadnje decenije prošlog vijeka i svjedokom je velikog broja ubijene, ranjene, raseljene djece i djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja.
Imajući u vidu dostupne pokazatelje da svake godine više od deset hiljada djece u svijetu izgubi život od mina, ovim putem izražavamo svoju zabrinut velikim prisustvom mina na teritoriji države koje su posljedica ratnih dejstava, a bosanskohercegovačka djeca su i dalje izložena tim vidovima opasnosti, pogotovu nakon prošlomjesečnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu .
Bosna i Hercegovina je tokom proteklih godina poduzela niz koraka u cilju poboljšanja prava i zaštite djece, između ostalog, pristupajući procesu ratificiranja Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja  i seksualnog zlostavljanja (zlouporabe), Konvencije Vijeća Europe o kontaktu s djecom i Konvencije o međunarodnom ostvarivanju prava za izdržavanje djeteta i drugim oblicima izdržavanja obitelji koje su stupile na snagu u 2013. godini.
U protekloj godini formirano je Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine, kao stručno, interresorno, savjetodavno i koordinirajuće tijela Vijeća ministara, u cilju izvršenja obveza koje ima Bosna i Hercegovina u vezi Konvencije UN-a o pravima djeteta kao najvažnijeg pravnog okvira za zaštitu djece, njena dva fakultativna protokola, ali i praćenju primjene Akcijskog plana za djecu Bosne i Hercegovine (2011 – 2014.).
U suštini, ukupne aktivnosti u Bosni i Hercegovini zasnivamo na najraširenijem pristupu koji je preporučen svim zemljama članicama UN-a nakon što je Komitet za prava djeteta izdao obvezujuće preporuke u okviru studije generalnog sekretara UN-a pod nazivom „Zaustavite nasilje nad djecom-sveobuhvatne preporuke“, kojima se od zemalja članica traži da učine dodatne napore i donesu nacionalne strategije koje uključuju pravne, praktične i mjerljive ciljeve i mjere za unapređenje sistema zaštite djece od nasilja u svakodnevnom životu.
Obilježavanjem 4. juna/lipnja - Međunarodnog dana nedužne djece žrtava agresije, Ministarstvo za ljudska prva i izbjeglice Bosne i Hercegovine koristi priliku da građanima i institucijama vlasti na svim razinama, uputi poruku da se moraju više angažirati po pitanju podizanja svijesti o pravima djeteta, a da princip „najboljeg interesa djeteta“ mora biti od primarnog značaja, bez obzira tko provodi aktivnosti koje se tiču djece – javne ili privatne institucije za socijalnu zaštitu, sudovi, administrativni organi ili zakonodavna tijela.