Saopćenja

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta- 27. Januar

27.1.2015

Generalna skupština UN je na zasjedanju od 01.11.2005 god. usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom II svjetskog rata, izabran je 27 januar, dan kada su jedinice sovjetske armije 1945 god. oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor - fabriku smrti Aušvic. Tom prilikom oslobođeno je 7500 zatvorenika koje se za sobom ostavili nacisti.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom II svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Prema podacima iz raznih izvora, ukupan broj Jevreja, žrtava nacističkog "konačnog rešenja",  kreće se od najmanje 4.194.000 do 5.820.960, dok se sa svim drugim narodima, takođe istrebljivanim, procjenjuje da je u holokausta nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi. Neki izvori tvrde da je u holokaustu živote izgubilo čak 26 miliona ljudi.

Obilježavanjem ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomena na njih, svijet buduće generacije ući lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže svijest o opasnostima od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, savremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i svim drugim oblicima mržnje.

Obilježavanjem 27. januara, je i prilika da države, njene institucije, civilno društvo i građani imaju mogućnost da se podsjete sa činjenicama o Holokaustu, razmišljaju o njima te preduzmu aktivnosti i akcije koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah.

Stoga, povodom i ovog Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve građane i institucije na njegovo dostojno obilježavanje s osnovnim ciljem borbe protiv zaborava miliona nedužnih žrtava ali i opomene da se zločini nikom više nikada ne dogode.