Saopćenja

Borovac-Jagland: BiH spremna za predsjedavanje VE

27.4.2015



Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom s kojim je razgovarala prioritetnim obavezama koje se odnose na Ministarstvo u procesu predstojećeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komietom ministara Vijeća Evrope. Ministrica Borovac istakla je da je to velika čast za BiH, ali istovremeno i velika odgovornost.

Prema predloženom kalendaru događaja predsjedavanja BiH Vijećem Evrope, ministrica Borovac je informirala generalnog sekretara Jaglanda o spremnosti Ministarstva na čijem je čelu za izvršavanje dogovorenih obaveza. U tom kontekstu, naglasila je spremnost Ministarstva da organizuje  konferenciju na visokom nivou o ulozi nacionalnih parlamenata u implementaciji Istambulske konferencije. Pomenuta konferencija bit će održana sredinom oktobra u Sarajevu.

“Kao što vam je poznato jedan od tri glavna prioriteta našeg predsjedavanja je Konvencija Vijeća Evrope o spriječavanju nasilja nad ženama i kućnog nasilja, takozvana Istambulska konvencija. Zaista pridajemo veliki značaj ovom pitanju i šesta smo zemlja članica VE koja je ratifikovala ovu Konvenciju. U tom kontekstu, željeli bismo iskoristiti naše predsjedavanje za dalju promociju ove Konvencije, kako kod zemalja članica VE, tako i drugih zemalja“.

Isto tako, ministrica Borovac je izrazila spremnost institucije koju vodi da učestvuje u organizaciji konferencije o socijalnoj inkluziji mladih i žena, sa posebnim akcentom na problem nezaposlenosti. 

“Smatramo da je ovo jedno od najaktualnijih pitanja danas, te da mu svakako treba dati sto veći značaj“, rekla je Borovac.


Ministrica je iskoristila priliku da istakne koliko naša zemlja cijeni angažman Vijeća Evrope u domenu borbe protiv širenja govora mržnje i radikalizacije. 
“U tom smislu, pozdravljamo vašu inicijativu za donošenje Akcionog plana VE za borbu protiv radikalizacije, koji bi trebao da bude usvojen 19. maja u Briselu, te smo spremni da doprinesemo njegovoj implementaciji“, kazala je ministrica Borovac. 

Generalni sekretar Jagland kazao je da će predsjedavanje BiH Vijećem Evrope biti dobra prilika da se da poticaj određenim aktivnostima.

“Posebno me radujue što ste u fokus stavili Istambulsku konvenciju. Zaista smo zainteresovani da vidimo dostignuti napredak. Ono šta smo još primijetili je veliki broj Roma u vašoj zemlji. Poznata vam je ideja Fonda za otvoreno društvo za pokretanje institute za Rome, te se nadam da će I vasa zemlja biti aktivno uključena u rad ovog instituta”, kazao je između ostalog Jagland.   

Na pitanje generalnog sekretara Jaglanda o presudi u slučaju Sejdić – Finci, ministrica Borovac je istakla da postoji postoji puno opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara da učini sve što je potrebno kako bi se konačno našlo odgovarajuće rješenje za ovu presudu.