Saopćenja

Sastanak Borovac – Masson: Snažnija saradnja

25.6.2015


Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sastala se danas sa šefom Međunarodnog komiteta crvenog križa (MKCK) u BiH Michaelom Massonom, te su tom prilikom razgovarali o implementaciji Zakona o nestalim osobama i radu Instituta za nestale osobe.

Ministrica Borovac je u razgovoru kazala da je uloga Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da vrši nadzor nad primjenom Zakona o nestalim.

«Jasno je da postoje problemi u implementaciji samog Zakona, kao i u radu Instituta. Moram biti iskrena i reći da sam kao čovjek bila postiđena kada sam saznala da Ministarstvo nikada Parlamentarnoj skupštini BiH nije podnijelo izvještaj o primjeni Zakona. To sam rekla i na nedavno održanoj konferenciji o stanju u oblasti ljudskih prava. Ovaj problem zaista treba što prije riješiti, tim više što je mandat Kolegiju direktora Instituta već odavno istekao, a Upravni odbor se nije sastao već pola godine », kazala je Borovac, te istekla da je rješavanje ovog problema itekako važno s obzirom na to da se u evidencijama vodi još 8.000 nestalih osoba.

Šef MKCK Masson je kazao kako je upoznat sa svim tim problemima te da je voljan pomoći.

« Što se nas tiče, podržat ćemo promjenu upravljačke strukture. Kada je u pitanju pronalazak preostalog broja nestalih osoba, u mogućnosti smo angažirati eksperta koji ima pristup potrebnim bazama podataka, a koje olakšavaju oproces traženja preostalog broja nestalih osoba u BiH », rekao je Masson.

Ministrica Borovac je istakla kako je obradovana ovakvom idejom, te da će vrlo rado pokrenuti pitanje snažnije saradnje sa MKCK po ovom, ali i ostalim pitanjima koja su zajednička za Ministarstvo i Međunarodni komitet.