Saopćenja

Govor ministrice prilikom svečanog potpisivanja Sporazuma između MLJPI i I Vlade SAD koju predstavlja USAID 19.10.2015. Hotel Evropa

19.10.2015

Poštovana ambasadorice Kormak (Cormack), direktore Dafi (Duffy), dame i gospodo, dragi gosti,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH  i u svoje ime.

Danas smo ovdje da bismo potpisali Sporazum o grant sredstvima, koja će poslužiti za postizanje ciljeva u oblasti promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda, kao i ciljeva usmjerenih na unaprijeđenje pravnog i institucionalnog okvira u Bosni i Hercegovini u ovoj oblasti.

Ovaj Sporazum proizilazi iz “Okvirnog sporazuma između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Bosne i Hercegovine, koji se tiče ekonomske, tehničke i srodne pomoći za Bosnu i Hercegovinu", a tiče se razvojne saradnje za razdoblje od 2012-2016. godine. 

Sredstva će koristiti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i to Sektor za ljudska prava i Agencija za ravnopravnost spolova.

Izražavam posebnu zahvalnost Vladi Sjedinjenih Američkih Država i USAID-u što su prepoznali potrebu države Bosne I Hercegovine za unaprijeđenjem i jačanjem institucionalnih kapaciteta na izradi politika i zakonodavnog okvira iz oblasti poštivanja, promocije i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Bosna i Hercegovina je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma, konvencija i paktova koji se odnose na međuzavisni i univerzalni karakter ljudskih prava.

O provedbi ovih međunarodnih dokumenata, Bosna i Hercegovina podnosi izvještaje različitim komitetima Vijeća Evrope i Ujedinjenih nacija. Međutim, država se dosad nije značajnije bavila pitanjima istraživanja, poštivanja, principa i zaštite ljudskih prava, te slobodno možemo reći da su ljudska prava neistražena oblast. Cijenimo da su istraživanja oblasti ljudskih prava i njihove međuzavisnosti upravo osnov za učinkovito djelovanje države i njen razvoj. Upravo su zato istraživanja ovih oblasti od posebnog značaja za državu. 

Sredstva u iznosu og jednog milliona KM ćemo iskoristiti upravo na ova istraživanja koja će nam omogućiti da se naši građani više i kvalitetnije upoznaju sa ljudskim pravima, o njihovom poštivanju, promociji i zaštiti, što je veoma značajno za razvoj demokratskog društva. 

Isto tako vlasti u BiH koje su dužne primjenjivati različite konvencije treba da ojačaju svoje ljudske i institucionalne kapacitete kako bi kvalitetnije pružli usluge iz oblasti ljudskih prava i provodile ih na harmoniziran način.

Naš cilj je uspostavljanje visokih standarda za pružanje kvalitetnijih usluga putem uspostavljanja jasnih protokola. Akcenat će biti stavljen na one koji dobivaju usluge i one institucije koje daju usluge, putem uspostavljanja adekvatnih referalnih mehanizama.

Provođenjem nezavisnog društvenog istraživanja, domaći istraživači će identificirati i predložiti kvallitetne mjere za kreiranje jasnih politika u oblasti ljudskih prava. Kroz obuke zasposlnih na provedbi konvencija i zakonodavstva, uspostavit će se različite metodologije koje će omogućiti kvalitetnije praćenje stepena ostvarivanja ljudskih prava i napretka u ovoj oblasti, na osnovu čega će se utvrđivati dalji koraci i mjere.

Jedna od veoma važnih konvencija za našu državu je i Konvencija Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici - Istanbulska konvencija.

Kao sveobuhvatan okvir kojim se definiše način implementacije ove Konvencije u Bosni i Hercegovini, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je ove godine usvojilo Okvirnu strategiju za implementaciju Istanbulske Konvencije za period od 2015-2018. godine. 

Ovom prilikom želim da istaknem da će dio grant sredstava ovog Sporazuma, u iznosu od 750.000 KM, biti usmjeren na rješavanje problema rodno zasnovanog nasilja, u skladu sa aktivnostima definisanim u Okvirnoj strategiji. 

Zato je ovaj Sporazum od posebnog značaja za Agenciju za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, u okviru našeg Ministarstva. Agencija će učiniti sve da osigura korištenje ovih sredstava za ciljeve koji podrazumijevaju funkcionalne i odgovorne aktivnosti institucija da djeluju u interesu svih naših građana i građanki, a posebno žena koje su izložene nasilju na osnovu spola.

Mi ćemo preduzeti sve kako bi osigurali da nasilje nad ženama i nasilje u porodici budu prepoznati kao prioriteti na kojima moramo zajedno djelovati. To podrazumijeva sve zakonodavne i druge mjere kako bismo svakoj žrtvi nasilja osigurali učinkovit pristup uslugama i pružili proaktivnu pomoć, posebno ženama sa djecom. 

To će doprinjeti većem stepenu saznanja o korištenju ovih usluga, te omogućiti ženama  da koriste usluge koje pružaju nadležne institucije. To će ih osnažiti i ohrabriti da prijave nasilje.

Cilj nam je da žene žrtve nasilja prepoznaju spremnost vlasti da ih zaštiti i ekonomski osnaži.

Naša je obaveza izvršavati sve planirane aktivnosti sa dužnom pažnjom i efikasnošću, koristeći najnaprednije metode upravljanja, tehničke i finansijske prakse, a sve u skladu sa ovim Sporazumom i svim pratećim dokumentima za njegovu provedbu. 

Potpisivanjem ovog Sporazuma obavezujemo se da ćemo poduzeti sve u cilju unaprijeđenja ljudskih prava i sloboda, i posebno unaprijeđenja položaja i osnaživanja žena u Bosni i Hercegovini.

Hvala