Saopćenja

Izlaganje gđe Semihe Borovac, Ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH na sastanku Upravnog odbora RSP – Pariz, 1. decembra 2015. godine

1.12.2015


Gospodo ko-predsjedavajući, poštovane kolege, dragi prijatelji, dame i gospodo!

Srdačno vas pozdravljam ispred Bosne i Hercegovine i izražavam svoje veliko zadovoljstvo učešćem na ovom sedmom sastanku Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa.

Dozvolite mi da na početku iskoristim priliku i još jednom izrazim svoju iskrenu zahvalnost donatorima i ostalim partnerima u Regionalnom stambenom programu na sveukupnim naporima i doprinosu jednoj širokoj, političkoj, diplomatskoj i nadasve humanitarnoj viziji u pravcu zatvaranja dugotrrajnog poglavlja raseljenja u regionu iz perioda 1991. do 1995. godina.

Od Donatorske konferencije održane 24. aprila 2012. godine u Sarajevu prošlo je više od tri godine. Ne ulazeći u dosadašnje probleme i teškoće koje smo imali u pripremi realizacije ovog značajnog projekta za region, a posebno Bosnu i Hercegovinu, želim istaći da je nesporno da su učinjeni ključni napreci u stvaranju uslova za trajna rješenja povratka za naše građane nakon skoro četvrt vijeka raseljenja.

Zbog toga ću danas govoriti o uspjesima koje smo postigli, posebno u posljednjem periodu. Prije svega, želim da naglasim da je Bosna i Hercegovina u potpunosti posvećena i na političkom i na finansijskom planu da u cjelosti ispuni svoje obaveze iz ovog projekta. Moje prisustvo današnjem sastanku Upravnog odbora govori u prilog tome. Ovdje sam upravo zato da bih vas uvjerila da smo uhvatili korak sa planiranom dinamikom implementacije odobrenih pod-projekata od strane Skupštine donatora, o čemu svjedoče postignuti rezultati.

Ići ću redom:

-          Skupština donatora odobrila je sva četiri pod-projekta koje je Bosna i Hercegovina kandidirala u okviru dostupnih sredstava u Fondu Regionalnog stambenog programa. Vrijednost ovih pod-projekata iznosi 41,3 miliona eura i osigurat će stambeno zbrinjavanje za oko 1.870 najugroženijih porodica, čime se rješava 35 posto stambenih potreba Bosne i Hercegovine koje su predviđene zajedničkim programom. 

-          U okviru prvog pod-projekta – BiH1 – koji obuhvata pomoć u stambenom zbrinjavanju porodica, dodijeljen je građevinski materijal za 20 kuća i izgradnja je u toku.

-          Za ostalih 150 porodica izvršit će se obnova prijeratnih domova po sistemu 'ključ u ruke'.

-          23.11.2015. godine upriličena je ceremonija potpisivanja ugovora za prvu grupu korisnika kategorije interno raseljenih lica, čime je i svečano obilježen početak radova na lokalitetima obnove i izgradnje prijeratnih domova povratničkih porodica.

-          Obnova i izgradnja svih 170 povratničkih kuća iz pod-projekta BiH1 bit će završena u junu 2016. godine.

-          Drugi pod-projekat – BiH2 – obuhvata obnovu i izgradnju 780 stambenih jedinica za povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju u Bosni i Hercegovini.

-          Značajno je istaći da je završena identifikacija svih korisnika za 780 stambenih jedinica.

-          UNHCR i OSCE potvrdili su ispravnost izbora za 630, dok se za ostalih 150 korisnika čeka dodatna prekogranična provjera od strane partnerskih zemalja, konkretno Hrvatske i Srbije.

Koristim se prilikom da kolege iz partnerskih zemalja koji su danas ovdje prisutni zamolim da odgovore na naš zahtjev za provjeru, na način što će ih uzeti kao prioritet, kako bismo u skladu sa predviđenom dinamikom proveli dalje aktivnosti.

-          Važno je istaći da je od ovih 780 stambenih jedinica u toku tenderska procedura za projektovanje 380 kuća, te da je za to prethodno osigurana građevinska dozvola od strane lokalnih zajednica.

-          Prema planu, projektovanje treba biti završeno u roku od tri mjeseca, kada se očekuje početak gradnje prvih kuća. Useljenje u 780 obnovljenih ili izgrađenih stambenih jedinica bit će završeno do kraja 2016. godine.

-          Treći pod-projekat – BiH3 – predviđa izgradnju 20 zgrada sa ukupno 438 stanova. Potpisivanjem sporazuma o grantu za ovaj pod-projekat, stekli su se uslovi za pokretanje tendera za projektovanje. Tenderi će biti raspisani do kraja 2015. godine.

-          Isto tako, do kraja ove godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će donijeti pravilnik kojim će se omogućiti izbor korisnika. Ovim su otklonjene dileme koje su postojale između države i entiteta u pogledu nadležnosti o donošenju ovog pravilnika.

-          Kada je u pitanju četvrti pod-projekat – BiH4 – svjesni smo da postoje neka pitanja koja izazivaju zabrinutost u pogledu izbora krajnjih korisnika. Razlog je što su preliminarne provjere pokazale da je mali procenat pogodnih korisnika, koji ispunjavaju kriterije iz programa, a riječ je o povratku građana BiH iz Republike Hrvatske.

-          Međutim, za donošenje bilo kakve odluke po ovom pitanju, neophodno je prije svega izvršiti provjeru za 4.600 prijavljenih povratničkih porodica kako bi se dobila prava slika o strukturi korisnika i njihovim potrebama.

Molim predstavnike partnerskih zemalja, odnosno predstavnika Hrvatske, da do kraja februara naredne godine izvrše administrativne i terenske provjere kako bi Bosna i Hercegovina ovo pitanje mogla pravilno tretirati i sa političkog i humanitarnog aspekta, a prije svega u skladu sa preuzetim obavezama iz ovog projekta.

Želim istaći da, i pored postignutih rezultata moramo imati u vidu da rješavanje povratka izbjeglih i raseljenih lica shodno Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije samo tehničke prirode, već je to krupno i političko pitanje u kome svi akteri moraju imati konsenzus, razumijevanje i međusobno poštovanje.

Uspjeh u dosadašnjoj realizaciji ovog projekta vidimo i u činjenici što će biti implementiran u 60 općina na cijelom području Bosne i Hercegovine. Uspjeh je još veći kada imamo u vidu da ćemo obnoviti i izgraditi 1.870 stambenih jedinica, jer se od 1.870 stambenih jedinica oko 1.500 odnosi na individualnu obnovu i izgradnju pri čemu je svaka kuća zaseban projekat. Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je spremno preuzeti odgovornost za koordinaciju ovih poslova.

U tom pravcu prihvatamo i iznesene preporuke od strane Skupštine donatora koje su sačinjene nakon srednjoročnog pregleda i evaluacije Regionalnog stambenog programa.

Prvo, spremni smo odmah se založiti za skraćenje rokova određenih za potpisivanje sporazuma, kao i poštivanje rokova za pripremu tenderske dokumentacije;

Drugo, prilikom implementacije vršit će se stroga kontrola napretka i tražiti redovno izvještavanje o tome;

Zatim, ističem da sa našim partnerima iz domaćih i međunarodnih institucija radimo na dizajniranju komplementarnih mjera održivosti u skladu sa istaknutim ključnim preporukama. U tom pravcu već su odobreni projekti od strane Američke vlade i Evropske unije kojima se osigurava inkluzivan i integralan pristup održivosti.

Dame i gospodo,

Imajući u vidu da odgovorno pristupamo realizaciji naših obaveza, kao i pomenutu kompleksnost implementacije projekta, očekujemo i razumijevanje donatora kada govorimo o mogućnostima korištenja velikog dijela sredstava iz Fonda Regionalnog stambenog programa do novembra 2017. godine.

Na kraju, želim potvrditi da smo u potpunosti opredijeljeni da radimo za dobrobit naših građana kojima je potrebna i namijenjena ova pomoć, kao i da će Bosna i Hercegovina učiniti dodatne napore i istrajati na ispunjenju obaveza iz zajedničkog projekta na institucionalnom i humanitarnom planu.

Zahvaljujem se na pažnji!