Saopćenja

dr. Safet Halilović sa saradnicima jučer je poslije podne primio predstavnike šest boračkih udruženja

19.2.2009

Sarajevo, 19. februara 2009. godine

SAOPĆENJE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović sa saradnicima jučer je poslije podne primio predstavnike šest boračkih udruženja koji su izrazili zabrinutost zbog mogućeg prestanka rada Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica i blokade u rješavanju nekoliko stotina sporova u vezi sa vojnim stanovima.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, iako u ovom sluačju nema direktnu nadležnost, smatra da Komisija za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica treba nastaviti rad, kako bi svi započeti postupci pred Komisijom i Sudom bili okončani u skladu sa zakonom”, kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, ova komisija je formirana na osnovu Sporazuma između BiH, Federacije BiH i Republike Srspke (RS), te je na temelju ovog sporazuma Komisija radila i donosila odgovarajuće odluke.

“Komisija je potpuno samostalna u donošenju odluka i provođenju svog mandata”, kazao je ministar Halilović.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, zajedno sa Udruženjem boraca “Branioci Bosne” Sarajevo, Udruženjem “Branitelji Sarajeva”, Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Općine Centar, Udruženjem ratnih vojnih invalida Centar Sarajevo, Udruženjem boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Udruženjem boraca “Patriotska liga” Centar, raditi na zaštiti legitimnih prava ove populacije koja su u nadležnosti Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, kojoj treba omogućiti da dovrši započeti rad u skladu sa zakonom i preciziranim mandatom, zaključeno je na sastanku.

Kabinet ministra