Saopćenja

Vijeće ministara BiH osudilo vršnjačko nasilje

8.1.2016

Vijeće ministara BiH, nakon  tragičnog samoubistva učenika Mahira Rakovca, je na sjednici održanoj 08.01.2016. godine osudilo vršnjačko nasilje i zatražilo od nadležnih institucija u BiH da intenziviraju aktivnosti na sprečavanju nasilja u školama i zaštiti prava djece.
Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženi su da, u okviru svojih nadležnosti, hitno reagiraju i u saradnji sa nadležnim organima svih nivoa vlasti u BiH preduzmu sve mjere radi sprečavanja svakog oblika vršnjačkog nasilja i radi zaštite najboljeg interesa djeteta te o provedenim aktivnostima redovno izvještavaju Vijeće ministara.
Zaduženi su Ministarstvo za civilne poslove i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, da u okviru svojih nadležnosti i u saradnji s nadležnim organima svih nivoa vlasti u BiH, preduzmu sve mjere na unapređenju rada odgojnih i obrazovnih ustanova, s ciljem maksimalne primjene opšteprihvaćenih standarda u oblasti odgoja i obrazovanja, kao i mjere radi povećanja svijesti cjelokupnog društva po pitanju odgoja, obrazovanja i zaštite djeteta.
Ministarstvo komunikacija i prometa i Regulatorna agencija za komunikacije će, u saradnji sa svim drugim nadležnim organima, preduzeti sve potrebne mjere, s ciljem sprečavanja svakog oblika govora/jezika mržnje na internet mrežama, audiovizuelnim i drugim medijima te osigurati striktno postupanje u skladu s odredbama Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.