Saopćenja

21. mart - Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije

20.3.2009

U svijetu, pa tako i u BiH, 21.  mart obilježava se kao Međunarodni dan eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije, a proglasio ga je Generalni sekretarijat UN 1966. godine.
U gradu Sharpeville 21. marta 1960. godine, tokom mirnih demonstracija, južnoafrička policija ubila je 69, a ranila 180 demonstranata, te je ovaj datum proglašen Međunarodnim danom eliminiranja svih oblika rasne diskriminacije.
 
Svoje opredjeljenje u borbi protiv svih oblika rasne diskriminacije BiH je ozvaničila ratifikacijom Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, izradom Inicijalnog izvještaja o njenoj primjeni i njegovom prezentacijom pred UN Komitetom o eliminaciji rasne diskriminacije u Ženevi.
 
S obzirom na to da je etnos, a ne boja kože odlučujući subjekt pripadnosti kolektivitetu, u BiH ne postoji rasna diskriminacija u svom izvornom određenju.
 
Umjesto nje, na sceni je godinama prisutna etnička diskriminacija, posebno prema povratnicima, koja se ogleda u ostvarivanju prava na zaposlenje, školovanje, stanovanje, penziono i zdravstveno osiguranje.
 
Također, nepovoljna politička i ekonomska situacija pogodovala je širenju drugih oblika diskriminacije kao što su starosna, spolna, seksualna, obrazovna ili pak diskriminacija u oblasti radno-pravnih odnosa.
 
Poseban primjer diskriminacije je onaj koji se odnosi na pripadnike romske populacije, kao najbrojnije nacionalne manjine u BiH. Izuzetno teško stanje u kojem se nalaze pripadnici ove manjine, rezultiralo je angažiranjem relevantnih državnih institucija, posebno Ministarstva za ljudska prava iizbjeglice BiH, što je rezultatiralo usvajanjem nekoliko izuzetno značajnih dokumenata.
 
Ratificirana je Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope iz 2002. godine, usvajen je Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina  2003. godine, te akcioni planovi za rješavanja problema Roma u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve organe vlasti u  BiH da istraju u borbi protiv svih oblika diskriminacije, kao preduvjeta za izgradnju demokratskog društva.
 
Kabinet ministra