Saopćenja

Potpisan ugovor o grantu vrijedan oko 8,6 milijuna eura

3.2.2016

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik generalnog direktora Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Stephan Sellen potpisali su danas sporazum o grantu u vrijednosti oko 8,6 milijuna eura koji je dio Regionalnog stambenog programa. Ovim sporazumom osiguran je grant CEB-a od 8.569.651 eura ili 89 posto vrijednosti projekta, a kontribucija BiH  je 1.050.720  eura.

Ministar Bevanda naglasio je da je ovo projekat u kome je angažovano više institucija, a s nivoa BiH ključnu ulogu ima Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a uključena su i resorna entitetska ministarstva. 

Dodao je da je današnjim potpisivanjem sporazuma za podprojekat „BiH 4“ omogućena obnova 435 kuća za povratak interno raseljenih osoba i izbjeglica iz BiH koji trenutnutno žive u Hrvatskoj te izgradnja 45 kuća za lokalnu integraciju interno raseljenih osoba u BiH. 

- Izgradnja novih objekata bit će u oba entiteta i Brčko distriktu, tako da je projekt pristupačan za sve koji godinama čekaju krov nad glavom. Zbog toga smo zahvalni CEB-u na potpori koju pruža najranjivijim kategorijama društva - rekao je ministar Bevanda.

Planirano je da se projekt obnove stambenih jedinica iz podprojekta „BiH 4“ okonča u roku od 36 mjeseci. 

Zamjenik genralnog direktora CEB-a Sellen naglasio je da, osim konkretne pomoći koja se kroz ovaj program pruža izbjeglim i raseljenim osobama, poseban značaj ima duh regionalne suradnje jer se projekat istovremeno provodi u Srbiji i Hrvatskoj.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac navela je kako je Regionalni stambeni program (RSP) predstavlja najveći državni projekat nakon izgradnje Koridora 5c. Kroz RSP planira se osigurati stambeno rješenje za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba kroz povratak i reintegraciju u prijeratnim mjestima prebivališta ili lokalnu integraciju u mjestima raseljenja.

- U okviru programa BiH je podnijela aplikacije za četiri pod-projekta ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM, a u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica. Pored integrativnog karaktera, RSP ima pozitivan utjecaj na razvoj i ekonomiju BiH, a posebno me raduje činjenica da su na svim dosadašnjim međunarodnim tenderima za izvođače radova izabrane domaće firme - rekla je ministrica Borovac. 

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici donatora i partnera RSP-a. (Kraj.)