Saopćenja

Caritas Švicarske će nastaviti pružati podršku rješavanju pitanja Roma u BiH

22.2.2016

Caritas Švicarske nastavit će pružati podršku aktivnostima s ciljem rješavanje problematike Roma u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u smislu stambenog zbrinjavanja i obrazovanja. Ovo je na današnjem sastanku sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac poručio Daniel Bronkal, regionalni delegat za zapadni Balkan Caritasa Švicarske.

Tokom nsastanka je zajednički ocjenjeno kako je položaj Roma u našoj zemlji posljednjih godina značajno poboljšan te da je za dalja ulaganja u tom segmentu neophodno napraviti kvalitetnu analizu stanja potreba romske populacije i na osnovu nje definitirati prioritetne aktivnosti.

Posebnu pažnju, kako je istaknuto tokom sastanka, treba obratiti na Rome koji se po osnovu readmisije vraćaju u BiH iz zemalja Evropske unije u kojima su prepoznati kao „lažni azilanti“. Prema informacijama međunarodnih organizacija koje se bave migracijama, čak više od 60 posto osoba koje će zbog neosnovanosti zahtjeva za azil biti vraćeni u našu zemlju čine Romi.

Ministrica Borovac podjetila je da je Bosna i Hercegvoina predana održivom rješenju problematike Roma u svim segmentima, počev od stambenog, zdravstvenog osiguranja, obrazovanja te zapošljavanja. O predanosti naše zemlje za trajno rješavanje problematike Roma, dodala je Borovac, svjedoče i značajna finansijska sredstva koja se izdvajaju iz državnog budžeta u tu svrhu. Do sada je sa državnog nivoa u rješavanje ove problematike uloženo više od 27 miliona KM, a u ovoj godini izdvojeno je više od dva miliona KM u državnom budžetu.