Saopćenja

Poljska pozdravja podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU

24.2.2016

Poljski ambasador u našoj zemlji Andrzej Krawczyk danas je tokom sastanka sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac naglasio da Poljska pozdravlja podnošenje aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Kao nekadašnji član pregovaračkog tima Poljske u procesu pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, ambasador Krawczyk je kazao kako je pred institucijama BiH veliki posao izražavajući nadu da će proces od podnošenja aplikacije do članstva, a koji je u Poljskoj trajao 12 godina, za našu zemlju biti znatno kraći.

- U svakom slučaju možete računati sa prosječnih sedam godina pregovora, odnosno od sticanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU do ulaska u Uniju, a to je sedam godina ozbiljnog i obimnog posla – rekao je ambasador Krawczyk dodajući kako tu veoma bitnu ulogu ima oblast zaštite ljudskih prava.

Ministrica Borovac je navela kako postoji svijest o ozbiljnosti posla koji je pred našom zemljom. Ona se zahvalila na iskazanoj spremnosti Poljske da pomogne na putu evropskih integracija, kao zemlja koja je prije 25 godina prošla dugi i težak put tranzicije na kojem se BiH danas nalazi.

- Evropske integracije moramo prihvatiti kao izazov ali i veliku šansu za poboljšanje života bosanskohercegovačkih građana u svim sferama. Zato evropske integracije, jačanje ekonomije i vladavine prava predstavljaju tri ključna prioriteta Vijeća ministara BiH – rekla je ministrica Borovac.