Saopćenja

Prioritetno jačanje saradnje sa dijasporom

4.3.2016

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas se u Sarajevu sastala sa predstavnicima Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine koji u bh. prijestonici borave povodom održavanja Glavnog odbora ove organizacije. 

Predsjednik SSD BiH Hasan Šehović zahvalio se na izvanrednoj saradnji i podršci koju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pruža Savezu naglasivši kako su brojne aktivosti pokrenute i intezivirane dodatno dolaskom ministrice Borovac na čelo ove državne institucije. 

Ahmet Kemal Baysak, član Upravnog odbora SSD BiH i počasni konzul BiH u Republici Turskoj  je izrazio nadu da će i ostale institucije BiH u narednom periodu intezivirati saradnju sa bosanskohercegovačkom dijasporom i uvidjeti njen značaj i kapacitete koji su trenutno loše ili nikako iskorišteni. 

Potpredsjednik SSD BiH Haris Halilović je kao jednu od ključnih poduhvata naše dijaspore naveo prijemr organiziranosti Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj čije djelovanje za rezultat ima da u toj evroskoj zemlji danas postoje 44 odjeljenja dopunske škole u kojima se odvija program u skladu sa planom Ministarstva civilnih poslova BiH i gdje je maternji jezik jedan od pet predmeta koji se izučavaju.

- Djelovanje na tom planu davno je prevazišlo granice volonterizma, ali i dalje za sve to nemamo finansijsku podršku iz Bosne i Hercegovine – rekao je Halilović. 

Ministrica Borovac je naglasila da veoma cijeni napore koje predstavnici bh. dijaspore ulažu u očuvanju i promiciji kulture, tradicije i običaja naroda Bosne i Hercegovine u svijetu. Potcrtavši kako je krajnje vrijeme da država uredi svoje odnose sa dijaspodom, te da je to upravo jedan od prioriteta u njenom radu, ministrica Borovac je navela kako će to pitanje biti riješeno kroz izradu Politike odnosa sa bh. iseljeništvom, a što će biti prvi dokument institucija BiH kojim se definiraju i uređuju odnosi države i naše dijaspore.  (Kraj.)