Saopćenja

Monitoring posjeta ECRI-ja u cilju izrade izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH

8.3.2016

Članovi Evropske komisije za borbu protiv rasizma i svih vidova netolerancije Vijeća Evrope (ECRI), borave u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini s ciljem prikupljanja informacija na terenu, odnosno izrade izvještaja o stanju ljudskih prava u našoj zemlji. 

Izvještaj će se temeljiti na informacijama koje će u toku ove sedmice na tematskim sastancima iznijeti predstavnici brojnih državnih, entitetskih i kantonalnih institucija, a koja se tiču poštivanja ljudskih prava s akcentom na borbu protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije.

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je, u ime institucije domaćina u BiH, prezentirala presjek stanja poštivanja ljudskih prava u našoj zemlji s posebnim osvrtom na preporuke koje je ovo tijelo Vijeća Evrope dostavilo u svojim ranijim izvještajima. Borovac je istaknula kako se mora učiniti više da preporuke evropskih institucija, naročito onih koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, budu dosljedno provedene, odnosno da nepravilnosti naznačene u izvještajima budu što prije otklonjene. 

Članovi ECRI-ja će u petak okončati radnu posjetu ponovnim sastankom sa ministricom Borovac na kojem će biti rezimirane prikupljene informacije. Također, najavljeno je kako će na tom sastanku biti prezentirane i dvije prioritetne preporuke ECRI-ja, a koje bi naša zemlja trebala provesti u naredne dvije godine. 

Konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u našoj zemlji ECRI će predstaviti krajem godine nakon čega će se intenzivno raditi na izvještavanju o mjerama koje se poduzimaju u cilju provedbe datih preporuka. (Kraj.)