Saopćenja

Prioritetne preporuke ECRI-ja: Ojačati Instituciju ombudsmena i ukinuti sve oblike segregacije u obrazovanju

11.3.2016

Članovi Evropske komisije za borbu protiv rasizma i svih vidova netolerancije Vijeća Evrope (ECRI) danas u okončali monitoring posjetu našoj zemlji. Na završnom sastanku zaključili su kako je u mnogim oblastima u BiH učinjen napredak, odnosno da je postupljeno po većini ranijih preporuka ovog tijela ističući da su pomaci učinjeni na planu inkluzije Roma, na planu stambenog zbrinjavanja povratnika i elektrifikacije njihovih domova, na planu sankcionisanja govora mržnje…

Iznesene su dvije prioritetne preporuke ECRI-ja, a koje bi naša zemlja trebala provesti u naredne dvije godine. 

Prvom je preporučeno da se osnaži Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH kroz osiguranje većih finansijskih sredstava, a time i ljudskih kapaciteta kako bi bili u stanju jednostavnije donositi odluke te provoditi javne kampanje i edukacije o zabrani diskriminacije.

Druga prioritetna preporuka odnosi se na neophodnost hitnog ukidanja svih oblika segregacije u obrazovanju kroz provođenje zajedničkih jezgri naučnih planova i programa na teritoriji cijele BiH. Istaknuto je kako izpolitizirani način imenovanja direktora za rezultat ima da politički diskurs dominira u njihovim odlukama, a što direktno vodi ka nedopustivoj etnizaciji i podjeljenosti u obrazovnom sistemu.

Konačni izvještaj o stanju ljudskih prava u našoj zemlji, s akcentom na borbu protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije, ECRI će predstaviti krajem godine nakon čega će se intenzivno raditi na izvještavanju o mjerama koje se poduzimaju u cilju provedbe datih preporuka. (Kraj.)