Saopćenja

Zamjenik ministrice Predrag Jović na međunarodnoj konferenciji u Skoplju

21.3.2016

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji “Zajedničko djelovanje u procesu upravljanja migracijama- Jačanje koordinacije centralnog i lokalnog nivoa”, održanoj 17. marta 2016. godine u Skoplju.

Zamjenik ministrice govorio je na konferenciji o mjerama koje priprema Bosna i Hercegovina u slučaju promjene rute kretanja migranata, usvajanju „Akcionog plana operativnog djelovanja u slučaju masovnog priliva migranata/izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu“, te saradnji nadležnih institucija i koordinaciji aktivnosti u mogućim kriznim situacijama vezanim za aktuelnu migrantsku krizu.

Konferencija je okupila preko 80 učesnika, predstavnika centralnih i lokalnih vlasti iz 14 evropskih država i međunarodnih organizacija, a posredstvom video linka, učesnicima se  obratila i potpredsjednica Evropskog Parlamenta zadužena za Zapadni Balkan Ulrike Lunacek.

Lunacek je istakla značaj solidarnosti i afirmisanje principa saradnje u upravljanju migrantskom krizom. Ocijenila je kompleksnom činjenjicu da još uvijek nije postignut dogovor na evropskom nivou, ali i važnost poštovanja dablinskih principa u pronalaženju balansiranog rješenja. Posebno je ukazala na značaj napora koje ulažu države na balkanskoj ruti. Naglasila je da se podrška Unije ne smije pretvoriti u prebacivanje odgovornosti zemljama Regiona koje su, prema njenom mišljenju, pokazale zavidan stepen evropske solidarnosti u proteklim mjesecima. Osvrnula se na potrebu brze i efikasne podrške lokalnim vlastima i pozvala učesnike skupa da usmjere svoje napore ka zajedničkom cilju afirmisanja solidarnosti, saradnje i međusobnog poštovanja na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou.

Direktorka MARRI Regionalnog Centra, ambasador Tamara Mugoša, istakla je potrebu snažnijeg regionalnog dijaloga i harmonizovanog pristupa ovoj temi, ocjenjujući da je jačanje regionalne saradnje ključno pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Konferencija je bila prilika za razmjenu iskustava o saradnji nadležnih struktura u upravljanju aktuelnom migrantskom krizom, te diskusiju o modalitetima unapređenja koordinacionih mehanizama kako na nacionalnom, tako i regionalnom nivou. 

Poseban panel bio je posveċen mogućnostima snažnije podrške međunarodne zajednice procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana, kroz jačanje ukupnih kapaciteta za upravljanje migracionom krizom u regionu.

U zaključcima skupa akcentovana je potreba daljeg unapređenja regionalnih koordinacionih mehanizama za podršku centralnim i lokalnim vlastima, kroz njihovo horizontalno i vertikalno umrežavanje, te stalne međusobne konsultacije u definisanju državnih politika, procjenu potreba lokalnih vlasti i dalju izgradnju ukupnih kapaciteta kroz podršku međunarodnih donatora.

Organizator skupa je MARRI Regionalni Centar, dok je sufinansijer Centralno-Evropska inicijativa, a implementacioni partner Mreža asocijacija lokalnih vlasti u Jugositočnoj Evropi (NALAS). Konferenciju su, takođe, podržali Ministarstvo vanjskih poslova Republike Makedonije i Otvoreni Regionalni fond za modernizaciju opštinskih službi u Jugositočnoj Evropi– GIZ.