Saopćenja

Članovi Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor na današnjoj su sjednici u Sarajevu

2.6.2009

Članovi Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor na današnjoj su sjednici u Sarajevu, kojom su kopredsjedavali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errrico, između ostalog, raspravljali o neradnim danima za katolike i aktivnostima radne grupe za vojni ordinarijat.
 
Članom 9 Osnovnog ugovora neradni dani za katolike predviđeni su 6. januar (Bogojavljenje), Tijelovo, 15. avgust (Uznesenje Blažene Djevice Marije), 1. novembar (Svi Sveti) i 25. decembar (Božić), a oni bi trebali biti regulirani posebnim zakonom.
 
Na sjednici je rečeno da će do kraja ovog mjeseca u parlamentarnu proceduru biti upućen Zakon o praznicima u BiH, koji će regulirati državne i vjerske praznike svih konfesija.
 
Članovi Komisije su nakon rasprave o Nacrtu ugovora između Svete Stolice i BiH o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga BiH, a koji je sačnila radna grupa formirana unutar Komisije, zaključili su da ovaj dokument bude dopunjen obrazloženjem za njegovo donošenje, registrom pojmova i finansijskim aspektom.
 
Nakon što bude dopunjen i Komisija se usuglasi o Nacrtu Ugovora, ovaj dokument će biti upućen u proceduru usvajanja i ratifikacije u nadležnim institucijama BiH i Svete Stolice.
 
Članom 15 Osnovnog ugovora predviđeno je sklapanje međudržavnog ugovora između BiH i Svete Stolice o dušobražništvu za katolike u oružanim snagama BiH, s obzirom na to da Vojni ordinarijat ima na čelu biskupa, kojega imenuje vrhovni svećenik.
 
Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar.
 
Mandat ove komisije je do septembra 2010. godine.
 
Kabinet ministra