Saopćenja

Ministrica Borovac sa čelnicima Pjačence: Unaprijediti položaj 40.000 građana porijeklom iz BiH

20.5.2016

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas se u Pjačenci sastala sa županicom ove italijanske provincije Anom Palombi, predsjednikom i gradonačelnikom Pjačence Francescom Rollerijem i Paolom Dosijem, a sastanku je prisustvovao i generalni konzul BiH u Italiji Igor Babić. Ovaj sastanak je organiziran u sklopu susreta ministrice Borovac sa predstavnicima Svjetskog saveza dijapore BiH čiji Upravni odbor danas zasijeda Pjačenci gdje će sutra biti otvoreno i 13. Prvenstvo dijaspore u malom fudbalu.

- Zahvalni smo vam što ste suorganizatori značajne manifestacije koja za BiH predstavlja ne samo sportske susrete BiH dijaspore, nego mnogo više. To je prilika da se održe prijateljstva bez obzira na etničko porijeklo, političku i religijsku opredjeljenost, da se vrši razmjena iskustava na poslovnom, kulturnom, sportskom i obrazovnom planu među dijasporom – navela je ministrica Borovac. 

Naglasila je da njen dolazak u Pjačencu odraz snažne podrske bh. dijaspori za sve ono što radi u zemljama prijema te poručila da BiH nije zaboravila na svoje građane i da joj je u interesu da ojača odnose sa zemljama u kojima živi BiH dijaspora danas.

Palombi je istaknula odlične odnose sa udruženjima građana iz BiH te dodala kako je riječ o zajednici „koja se najbolje integrirala u Italiji, posebno po pitanju zaposlenja“.

- Manifestacija u fudbalu koju organizuju može biti odličan primjer povezanosti i saradnje i za druge zajednice koje žive u Italiji. Mi smo prepoznali taj kvalitet i zato smo suorganizatori sutrašnjeg turnira – navela je županica Palombi.

Ministrica se zahvalila se Italijanskoj vladi na pomoći BiH u toku rata ali i u obnovi i izgradnji zemlje, a posebno pomoći koju nam pruža na putu ka Evropskoj uniji.


- Posebno smo zahvalni na gostoprimstvu, podrsci i prihvatu nasih građana koji su tokom i nakon rata stigli u Italiju, gdje danas živi oko 40.000 građana porijeklom iz BiH. U zajedničkom interesu nam je da unaprijedimo položaj ovako velikog broja osoba, a posebno da se intenziviraju aktivnosti na zaključivanju sporazuma koji će doprinijeti većoj sigurnosti u ostvarivanju prava bh. iseljenika - navela je Borovac.

Kroz međudržavne sporazume, kako je precizirala, treba naći rješenja za ostvarivanje prava iz radnog odnosa, odnosno uvezivanje radnog staža, priznavanje stečenih prava iz socijalne zastite kao na primjer prava na invalidninu, očivanje maternjeg jezika u dijapori, a posebno među mlađim generacijama… 

Ministrica Borovac će se večeras u zgradi Grada Pijačenca obratiti zvanicama grada i predstavnicima italijanskih institucija.