Saopćenja

Najava osmih susreta Dani Bh.-američke akademije nauka i umjetnosti u BIH

24.5.2016

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predstavnici Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) sutra će u Sarajevu u 13 sati u sali 3/II Paralamentarne skupštine BiH održati press-konferenciju na kojoj će najaviti osmi godišnji susret pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“, a koji će biti održani od 26. do 29. maja u Neumu.

Uz ministricu Borovac na konferenciji za novinare obratit će se i istaknuti članovi BHAAAS Nirvana Pištoljević, Mirsad Hadžikadić i Kenan Arnautović.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrovitelj je osmih godišnjih susreta pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“, a koji se ove godine održavaju od 26. do 29. maja u Neumu.

Riječ je o najvećem međunarodnom naučnom skupu u Bosni i Hercegovini u ovoj godini, koji će okupiti oko 1.000 učesnika iz BiH i regije te 260 vrhunskih predavača iz oblasti medicinskih, tehničkih te  društvenih nauka i umjetnosti iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Malte, Norveške, Njemačke, Švedske, Turske, Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH.

Dani BHAAAS-a u pružaju izvanrednu priliku renomiranim, ali i još neafirmisanim naučnicima i članovima akademske zajednice da se međusobno upoznaju i pokrenu nove inicijative. Ovo je također prilika za polaznike postdiplomskih i postdoktorskih studija da steknu nove kontakte i uspostave mrežu sa kolegama iz svoje i srodnih struka.

Ovogodišnji Dani BHAAAS-a održavaju se u suradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, UNICEF-om, EDUS-om, Udruženjem za biološku psihijatriju/psihofarmakologije FBiH, Udruženjem neurohirurga jugoistočne Evrope, Udruženjem kardiologa BiH, te Udruženjem Ortopeda i Traumatologa u BiH.