Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović danas je u Srebrenici prisustvovao tehničkom prijemu sedam zgrada u centru Srebrenice na kojima su obnovljeni krovovi i fasade.

12.6.2009

Iz budžetskih sredstava od deset miliona KM, koje je za oporavak i razvoj Srebrenice izdvojilo Vijeće ministara BiH, finansirana je obnova fasada i krovova na 11 zgrada u Srebrenici, ukupne vrijednosti od oko 850.000 KM i ovaj projekt je u potpunosti završen.
 
Ministar Halilović je podsjetio da je na državnom nivou osigurano deset miliona KM za oporavak i razvoj Srebrenice, a da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ove godine za rekonstrukciju stambenih objekata, elektrifikaciju, obnovu zgrada i održivost povratka u Srebrenici  izdvojilo više od million KM.
 
Do jeseni ove godine trebalo bi da bude u cijelosti realiziran projekat razvoja i obnove Srebrenice, vrijedan deset miliona KM.
 
U realiziranje projekta finansiranja malih i srednjih preduzeća uloženo je više od million KM za podršku 38 preduzeća iz Srebrenice, a u okviru programa obrazovanja, zadržavanja i privlačenja kadrova dodijeljene su stipendije za šest učenika i 27 studenata, a za deset osoba osigurano je odrađivanje priprevničkog staža.
 
Iz budžetskih sredstava za oporavak I razvoj Srebrenice sa oko dva miliona finansirani su i rekonstrukcija Doma zdravlja i adaptacija bivše bolnice, rekonstrukcija zgrade Stare Gimnazije i izgradnja internata, rekonstrukcija Doma kulture, sanacija zgrade komunalnog preduzeća Polet , rekonstrukcija gradskog stadiona u Srebrenici, rekonstrukcija višenamjenske zgrade u Skelanima  i adaptacija višenamjenske zgrade u Crvici.
 
Za asfaltiranje lokalnih puteva i uličnu rasvjetu izdvojeno je više od  2,5 miliona KM, za nabavka medicinske opreme 238.000 KM, nabavku vozila 1,156.000 KM, podršku razvoju poljoprivrede 500.000 KM.
 
Kabinet ministra