Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uskoro će formirati tim eksperata za praćenje stanja u zatvorima u BiH

12.6.2009

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uskoro će formirati tim eksperata za praćenje stanja u zatvorima u BiH, kako bi ubuduće bila spriječena kršenja prava pritvorenika, poput dva slučaja u kojima je presudio Evropski sud za ljudska prava, rečeno je tokom današnjeg sastanka u Sarajevu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića i njegovih saradnika  sa predstavnicima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope – Odjela za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava Dermanom Ozgurom i Katarinom Nedeljković, kojem su prisustvovali  zastupnica BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić, predstavnici Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara, Ministarstva pravde Federacije BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH.
 
Pedstavnici Odjela za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava podržavaju i spremni su pomoći Uredu agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i ostalim institucijama u BiH u izvršenju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, posebno u slučaju Rodić i Tokić protiv BiH, koji se tiču uslova u zatvorima i zakonitosti pritvaranja neuračunljivih počinitelja krivičnih djela.
 
Ministar Halilović je njegovi saradnici informirali su članove Odjela za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava o aktivnostima i mjerama koje poduzimaju bh. vlasti kako bi izvršile presude Evropskog suda.
 
Evropski sud za ljudska prava ukupno je donio devet presuda protiv BiH.
 
Kabinet ministra