Saopćenja

Ministrica Borovac na konferenciji Integracija Roma 2020 u Briselu

9.6.2016

Obraćanje ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac na Konferenciji „Integracija Roma 2020“ u Briselu

Čast mi je pozdraviti Vas u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koje od 2008. godine koordinira aktivnostima inkluzije Roma u Bosni i Hercegovini. 

Bosna i Hercegovina na putu evropskih integracija svjesna je važnosti i istinski je opredjeljena za otklanjanje svih vidova diskriminacije, a prvenstveno za otklanjanje društveno-ekonomskog jaza između romskog i neromskog stanovništva kroz inkluziju Roma, kao najbrojnije nacionalne manjine u našoj zemlji. 

Kroz realizaciju Strategije za Rome u BiH ove godine počeli smo izradu Trećeg akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017.-2020. godine kroz koji ćemo se približiti standardima Evropske unije za socijalno uključivanje Roma. 

Bosna i Hercegovina je u rješavanje životnih pitanja za oko 35.000 Roma, koliko ih živi u našoj zemlji, uložila značajne napore ali i sredstva, kako vlastita tako i ona koja kao država povlačimo kroz IPA fondove. 

Od 2009. godine osigurali smo 17.337.000 KM budžetskih sredstava za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma. Kada tome dodamo i sredstva lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija od 9.378.308 KM dođemo do brojke od ukupno 26.715.308 KM za rješavanje problema Roma u Bosni i Hercegovini. 

Veoma smo zadovoljni, i predstavnici vlasti u BiH i romske populacije, rezultatima postignutim na planu rješavanja stambenog pitanja Roma. Poboljšan je pristup zdravstvenom osiguranju, a učinjeni su i pomaci na planu obrazovanja koji se ogledaju u znatno većem broju romske djece koja završavaju obavezno osnovno obrazovanje što je dalje ishodilo i znatno većim brojem Roma koji upisuju srednje i visoke škole. 

Međutim, uprkos izdvojenim sredstvima, nemamo zadovoljavajuće rezultate na planu zapošljavanja Roma, te u ovoj oblasti očekujemo i stručnu i fanisijsku podršku i Evropske unije kako bi se razvili posebni programi za zapošljavanje. 

Činjenica je da su potrebe ove populacije i dalje velike stoga smatramo od neizmjerne važnosti da se u okviru IPA sredstava uključe i oblasti kao što je pristup dokumentima, obrazovanju, socijalnoj zaštiti i zapošljavanju. 

Ključni preduslov budućih aktivnosti jeste mapiranje potreba romske populacije na osnovu čega će biti kreirane jasne mjere i ciljevi za dugoročniji period. 

Bosna i Hercegovina je opredijeljena da unaprijedi uslove života romske populacije i osiguira njihovo brže integrisanje u društvo. Činimo sve kako bismo postigli više rezultata u sklopu raspoloživih finansijskih sredstava svaki vid pomoći smatramo dobrodošlim.

Očekujem da će mehanizam višedržavne IPA-e svima nama pomoći da približimo standarde u našim zemljama, standardima Evropske unije, čime postajemo bliži i članstvu u Uniji što je, uvjerena sam, obostrani interes.

Hvala Vam na pažnji.