Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u potpunosti podržava projekte pomoći povratnicima u BiH koje realizira austrijska Humanitarna organizacija „Bauern helfen Bauern“

13.7.2009

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u potpunosti podržava projekte pomoći povratnicima u BiH koje realizira austrijska Humanitarna organizacija „Bauern helfen Bauern“, kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović tokom današnjeg susreta u Sarajevu sa delegacijom ove organizacije koju je predvodila njena predsjednica i ministrica u Vladi Savezne pokrajine Salzburg Doraja Eberle u pratnji ambasadora Republike Austrije u BIH dr. Donatusa Kocka.
Ministrica Eberle informirala je ministra Halilovića i njegove saradnike da je Humanitarna organizacija čiji je ona osnivač, aktivna u BiH 17 godina i do sada je realizirala niz projekata, od kojih su najznačajniji takozvana brza izgradnja kuća za povratnike, elektrifikacija povratničkih naselja i pomoć u socijalizaciji djece povratnika.
 
„Do sada smo na zemlji povratnika, sistemom takozvane brze gradnje, osigurali oko 900 kuća, od toga 358 u Srebrenici. Također, bili smo angažirani u 23 mjesta na području Srebrenice, a prije godinu dana smo počeli realizaciju projekta pomoći u mjestu Pirići u koje se vratilo osam porodica. U ovom mjestu je prioritet elektrifikacija i prva faza ovog projekta je završena“, kazala je Eberle.
 
Prema njenim riječima, početkom septembra u Srebrenici planiraju realizirati projekat socijalizacije djece svih etničkih skupina, kroz rad sa sociolozima i pedagozima.
 
Ministar Halilović je upoznao austrijsku delegaciju o trenutnoj situaciju u oblasti povratka, istakavši da bi ovaj proces mogao biti završen do 2014. godine, ukoliko bi bila osigurana projicirana sredstva od oko milijardu KM.
 
Kabinet ministra