Saopćenja

Zamjenik ministrice Predrag Jović posjetio Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

23.8.2016

Zamjenik ministrice Predrag Jović posjetio je danas Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu gdje je sa sveštenicima Čedomirom Đelmom i Jadranom Danilovićem razgovarao o aktuelnim dešavanjima nakon jučerašnjeg požara u ovoj crkvi.

Sveštenici su upoznali zamjenika Jovića o detaljima nakon požara i pričinjenoj materijalnoj šteti, te izrazili nadu da će počinioci biti sankcionisani, kako se ovakvi slučajevi više ne bi dešavali.

Zamjenik ministrice osudio je vandalski čin paljenja hrama i izrazio očekivanje da će nadležni organi u što kraćem roku otkriti i kazniti počinioce.


Jović je naglasio da onaj ko je učinio ovakvo skrnavljenje vjerskog objekta, ne voli ni svoju niti drugu vjeru i da javnost treba da zna ko je krivac, bez obzira iz kojeg naroda dolazio.

U razgovoru sa sveštenstvom zaključeno je da je, u cilju bolje zaštite crkvenog objekta, neophodno obezbijediti video nadzor koji, prema riječima sveštenika, do sada nije mogao biti postavljen zbog nedostatka finansijskih sredstava. Zamjenik Jović je istakao da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvovati u sanaciji štete i pomoći u adekvatnijoj zaštiti ovog hrama.

Zamjenik ministrice Predrag Jović na ovu temu razgovarao je danas u porti hrama i sa potpredsjednikom Federacije BiH Milanom Dunovićem.