Saopćenja

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

30.8.2016

Pronađimo zajedno naše nestale, poručeno je danas iz Sarajeva u povodu obilježavanja 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih, u organizaciji Međunarodne komisija za nestale osobe (ICMP) i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH
Ministrica Borovac je naglasila kako je obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba prilika da se i pored postignutog napretka u rješavanju sudbine nestalih osoba u BiH istakne da je ovo jedno od najznačajnih pitanja ljudskih prava s kojim se BiH suočava.
- Porodice nestalih osoba nisu same u najhumanijoj posljeratnoj misiji u ovom regionu, a to je vraćanje hiljada imena i prezimena žrtvama ratnih zločina i njihov dostojanstven ukop. Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je prilika da tražimo od svih nivoa vlasti, posebno policije i tužilaštava da pruže punu podršku ovom procesu. Ovo je prilika da pozovemo i sve one koji imaju informacije o nestalim da ih objelodane, jer je istina o žrtvama, odnosno njihovom stradanju, jedan od najsnažnijih poticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva – navela je ministrica Borovac.
Ona je naglasila kako je Ministarstvo provelo niz aktivnosti u stvaranju preduslova za brže rješavanje pitanja nestalih osoba. Vijeće ministara je zaključilo sporazum sa Republikom Srbijom kojim se nastoji pospješiti proces traganja za nestalim. U pripremi su takvi sporazumi sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Na taj način, zaključila je Borovac, jačamo regionalnu saradnju s ciljem rješavanja ovog važnog važnog ali i vraćanja povjerenja koje je ključ stabilnosti ovog regiona.
- Ovom prilikom želim istaknuti ogroman doprinos Međunarodne komisije za nestale osobe u procesu traženju nestalih osoba u BiH. Posebno je za nas bila važna podrška pri izradi zakonodavstva, te korištenje DNK analize koja ne ostavlja prostor za nejasnoće ili manipulacije, podrška domaćim sudovima i Haškom tribunalu i angažovanje porodica nestalih osoba u procesu traženja – zaključila je ministrica Borovac.

5 FOTO GALERIJA