Saopćenja

Potpisani memorandumi za ubrzanu elektrifikaciju povratničkih domova

21.9.2016

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, entitetski ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i Davor Čordaš, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Zoran Savić, generalni i izvršni direktori elektroprivreda BiH i RS Bajazit Jašarević i Nenad Radović te v.d. direktora Fonda za povratak Nebojša Švraka potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji s ciljem bržeg rješavanja pitanja snabdijevanja električnom energijom povratničkih domova.

Memorandum će, kako je istakla, biti olakšane i skraćene administrativne procedure za šest mjeseci koliko je trajao proces elektrifikacije.



"Elektroprivrede će besplatno pružiti izvedbe elektrifikacije, besplatnu tehničku pomoć i vršiti besplatan nadzor. Nadležna ministarstva će izdvajati sredstva preko fonda za povratak, a najvažnije - povratnici dobijaju električnu energiju bez ikakve naknade za priključenje, dok je ranije bilo nesporazuma. Do sada smo samo od 2008. godine u ovaj projekat uložili preko 15 miliona konvertibilnih maraka (KM). Još su veliki zahtjevi za priključenje električne energije, gotovo 90 općina u BiH izrazilo je takve zahtjeve. Ovo je veliko i veoma važno pitanje za povratnike - rekla je Borovac.

Naglasila je kako je priključenje na elektromrežu osnov bez kojeg je nemoguće govoriti o povratku, a posebno ne o njegovoj održivosti kao glavnom cilju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.