Saopćenja

20 godina postojanja Institucije ombudsmana za ljudska prava

18.10.2016

Povodom ovilježavanja 20 godina od uspostave Institucije ombudsmena za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održana konfereencija pod motom „Jednaki u različitosti“ u organizaciji Institucije ombudsmena i uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. 

Konferencija je otorena uvodnim izlaganjima predsjednika Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislava Bojića, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark. 

Govor ministrice Borovac prenosimo u cjelosti: 

Uvažene dame i gospodo, 

čast mi je i zadovoljstvo na ovom impozantnom skupu sa pozicije državne ministrice za ljudska prava čestitati dvije decenije djelovanja Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine te naglasiti kako je ova institucija opravdala svoje uspostavljanje i odolila brojnim i nimalo lakim izazovima. 

Stoga, uistinu čestitam predstavnicima i Institucije i omubudsmenima pojedinačno na uloženom trudu i zalaganju, odnosno ukupnom doprinosu na planu promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda u našoj zemlji. 

Složit ćete se, nikad kao danas, nije bilo teže biti u ulozi zaštitnika i promotora ljudskih prava. Jer, se ljudska prava krše na gotovo svakom koraku. Teško je i govoriti o brojnim međunarodnim konvencijama i rezolucijama koje smo kao država usvojili i na čije smo se poštivanje obavezali, a potom vrlo malo učinili u njihovoj primjeni. Teško je zalagati se za jednakost, odnosno boriti se protiv svih vidova diskriminacije, koji su nažalost realnost u brojnim segmentima našeg društva. 

Ohrabruje činjenica da broj predstavki upućenih Instituciji ombudsmena raste iz godine u godinu. To svjedoči o sve većem povjerenju građana Bosne i Hercegovine u ovu instituciju i u njenu ulogu u zaštiti ljudskih prava kao temeljnih vrijednosti svake demokratije. 

Također, važno je istaknuti da je Institucija ombudsmena kroz proces izvještavanja i izdavanja preporuka omogućila da se pokrenu procesi usklađivanja zakona i ostalih propisa sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava, prije svega s ciljem zaštite građana čija su ljudska prava ugrožena.

Međutim, neophodno je učiniti više na planu poštivanja preporuka Institucije ombudsmena za ljudska prava koja ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru. 

Vodeći se Pariškim principima te preporukama Venecijanske komisije i Vijeća Evrope očekujem da ćemo u narednom periodu nastojati inicirati unaprjeđenje postojećeg Zakona, a sve u cilju efikasnije zaštite ljudskih prava u našoj zemlji. 

Također, očekujem da ćemo zajedno raditi na unaprjeđenju stanja ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije i osigurati bolju primjenu Zakona o zabrani diskriminacije kao i provedbi ciljeva postavljenih u Izvještaju o napretku Evropske komisije, a koji se odnose na bolje stratreško planiranje i zajednički rad na smanjenu diskriminacije ranjivih grupa građana u Bosni i Hercegovini.

U interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana je da Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH sačuva status „A“ dodjeljen od strane Potkomiteta za akreditaciju Globalne alijanse nacionalnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava. 

Na planu ostavrenja tog cilja spremni smo zajedno raditi na daljem jačanju Institucije ombudsmena u pravcu finansijske nezavisnosti i u organizacionom smislu. Posebno važnu ulogu ombudsmena vidim u neophodnoj promociji i edukaciji u oblasti ljudskih prava i to podjednako i onih koji su dio sistema odnosno mehanizma zaštite ljudskih prava ali i građana koji žele da koriste prava zagarantirana brojnim međunarodnim konvencijama koje je naša zemlja prihvatila. 

Dame i gospodo, 

ljudska prava nisu niti se smiju podvoditi pod apstrakciju. 

Stepen njihovog poštivanja odraz je kvalitete života svih nas, zato i jeste pepoznat kao ključni faktor i mjerilo predanosti i spremnosti naših država za članstvo u Evropskoj uniji, a što je primarni vanjskopolitički cilj BiH.  

Različitosti Bosne i Hercegovine i cijelog našeg regiona uvijek sam smatrala našim neotuđivim bogatstvom. Ma koliko teško izgledalo, mi smo ovdje kako bi osigurali da svi budu „Jednaki u različitosti“ od čega ovisi stabilnost i evropska budućnost naše regije. 

Vaš dolazak i učešće na ovoj konferenciji potvrđuju ta zajednička opredjeljenja. 

Stoga prioritet nam je osnažiti mehanizme zaštite ljudskih prava kao temeljnih ljudskih vrijednosti za dobrobit nas i generacija koje tek dolaze. To je jedini način da im damo priliku da pišu ljepše stranice historije od one koju smo ispisali mi.

U tom svjetlu želim vam uspješan rad, a našim gostima i ugodan boravak u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.