Saopćenja

Ministrica Borovac u Travniku otvorila Folklornu smotru Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine

21.10.2016

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac večeras je u Centru za kulturu Općine Travnik zvanično otvorila Folklornu smotru Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Organizatori skupa su Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine, Općina Travnik i Kulturno-umjetničko društvo „Borac“ Travnik, a pokrovitelj je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Pored ministrice Borovac, skupu su se obratili predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine Hasan Šehović i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

Šehović je istakao da srce dijaspore kuca za Bosnu i Hercegovinu i pohvalio odličnu saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Premijer Lendo kazao je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo da je Općini Travnik ukazano povjerenje dijaspore da bude domaćin ovogodišnje, treće po redu Folkorne smotre Svjetskog saveza dijaspore. 

Ministrica Borovac naglasila je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice intenzivno radi na pripremi Politike Bosne i Hercegovine o saradnji s iseljeništvom. Kazala je da Bosna i Hercegovina, u odnosu na broj stanovnika u zemlji, ima više od 44% iseljenika, što našu zemlju svrstava u red zemalja sa procentualno najbrojnijim iseljeništvom u svijetu. Ogroman je potencijal i dosadašnji doprinos iseljeništva razvoju matične zemlje. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine nastaviće podržavati manifestacije poput ove, koje doprinose povezivanju iseljeništva s matičnom zemljom Bosnom i Hercegovinom, te kreirati sistemska rješenja za aktivno učešće iseljeništva u društvenom i ekonomskom životu Bosne i Hercegovine.  

U programu su učestvovali Ženski hor Javne ustanove za kulturu Travnik, Pjevačka grupa KUD „Karaula“ Travnik, Večetnično, kulturno, izobraževalno, turistično in športno društvo – Folklorna i dramska skupina „Mokoš“ Slovenija, KUD „Borac“ Travnik, Bošnjačko kulturno-umjetnočko društvo „Sevdah“ Hrvatska, KUD „GDOFA“ Tuzla i KUD „Mehmed Ibrahimović“ Srebrenik. Prikazan je i dugometražni igrani film „Neki drugi svijet“ o Bošnjacima u Turskoj koji njeguju bosanski jezik i tradiciju svojih predaka već jedno i po stoljeće. Režiser filma je potpredsjednica Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine Naida Ribić, koja živi u Holandiji.“