Saopćenja

Potpisivanje UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom

30.7.2009

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović potpisao je jučer u Njujorku UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom i Opcioni protokol, dokument koji još mora biti ratificiran u nadležnim institucijama BiH.

Ministar Halilović je na ceremoniji organiziranoj u sjedištu UN kazao kako pristupanje UN konvenciji omogućava BiH uspostavljanje međunarodnih standarda u vezi sa pravima i slobodama osoba sa invaliditetom, osigurava harmonizirane osnove za razvijanje zakona i politike na nivou države i stvara efektivnije mehanizme za nadgledanje prava osoba sa invaliditetom.

Nakon što bude retificirana ova konvencija, Bosna i Hercegovina je obavezna sačiniri program njene provedbe i izraditi i provesti akcione planove za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Zemlje koje su pristupile UN konvenciji dužne su promijeniti zakone i zabraniti diskiminirajuće običaje i prakse, što između ostalog uključuje zaštitu prava djece sa invaliditetom, jednak pristup obrazovanju, pravo na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, ukidanje diskriminacije na tržištu rada, prava na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu, pravo na jednako učešće u javnom životu, pravo na učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima.

Prema sadašnjem stanju zakonodavstva, BiH je obavezna izmijeniti i dopuniti zakone koji se odnose na zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, učešće u javnom i kulturnom životu i dostupnost svih javnih usluga i javnog saobraćaja osobama sa invaliditetom.

Kabinet ministra