Saopćenja

Položen kamen temeljac za zgradu u Prijedoru

2.11.2016

U Prijedoru je položen kamen temeljac za stambenu zgradu sa 50 stanova, čime je svečano obilježen početak izgradnje prvih stanova namijenjenih za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica u okviru pod-projekta BiH3 Regionalnog stambenog programa. 

Na svečanosti su se prisutnima obratili: zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske  Srebrenka Galić, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnik Catholic Relief Services Marc D'Silva. 

U okviru ovog pod-projekta, ukupne vrijednosti oko 28,8 miliona KM, stanovi su namijenjeni za integraciju izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, a biće  u vlasništvu lokalnih zajednica koje su osigurale infrastrukturno opremljeno zemljište kao kontribuciju BiH okvirne vrijednosti oko 4 miliona KM.

Pored Prijedora, u Republici Srpskoj stambene zgrade izgradit će se u Banja Luci (48 stanova), Bijeljini i Derventi (po 30 stanova), Gradišci (32 stana), Bileći i Brodu (po 15 stanova), Vlasenici (20 stanova) i Foči (12 stanova).  Također, 178 stanova gradiće se u 9 gradova/općina u FBiH: Zenica (62 stana), Tuzla i Bosanski Petrovac (po 20 stanova), Olovo (16 stanova), Foča u FBiH (9 stanova) i Pale-Prača (6 stanova) te 8 stanova u Brčko Distriktu BiH. 

Zbog izraženih potreba za ovakvom vrstom stambenog zbrinjavanja, očekuje se odobrenje donatora za tražena sredstva iz Fonda RSP u iznosu od oko 3 miliona KM, čime će se uz doprinos  lokalnih zajednica izgraditi još tri zgrade u Prijedoru, Tuzli i Brčkom,  sa ukupno 74 stana.

Useljenje svih 512 stanova, u kojima će svoj novi dom naći oko 2.000 izbjeglih i raseljenih osoba, očekuje se od jeseni naredne godine do proljeća 2018. 

Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u svojstvu Vodeće institucije te Jedinice za implementaciju projekta: Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske uz aktivno učešće i podršku lokalnih zajednica.

Regionalni stambeni program se finansira iz multidonatorskog fonda sa prevlađujućim učešćem IPA sredstava koje osigurava Evropska unija.

4 FOTO GALERIJA