Saopćenja

Visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Guterres snažno je, tokom razgovora jučer poslije podne u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetom Halilovićem podržao Revidiranu strategiju za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma

26.8.2009

„Ključni dokument za trajno rješavanje Aneksa 7 je Revidirana strategija i UNHCR daje punu podršku ovom dokumentu, te tražimo od vlasti u BiH da je u potpunosti i bezrezervno usvoje i implementiraju u roku“, kazao je visoki komesar UN za izbjeglice.
Prema njegovim riječima, veoma sistematično je u BiH uređeno rješavanje pristupa pravima i to „sam kao primjer naveo tokom  posjete Republici Hrvatskoj u utorak“.
 
UNHCR je identificirao pet zemalja svijeta sa izraženim problemom raseljeništva, a BiH, Republika Hrvatska i Srbija čine zajedno jedno takvo područje.
 
„Duboko cijenim nastojanja vlade i građana BiH koji su omogućili masovan povratak i cijenim nastojanja koja su urađena na planu rekonstrukcije i pristupa pravima“, kazao je Guterres.
 
On je nekoliko puta tokom posjete BiH ponovio da je povratak svojoj kući najbolje rješenje i za izbjeglice i za vlast.
 
„Izuzetno je važno da su vlasti u BiH osigurale značajna sredstva za povratak i očekujem da će takav trend biti zadržan makar do 2014. godine, dok Strategija u potpunosti ne bude provedena“, kazao je Guterres.
 
Visoki komesar je sugerirao da bi bilo dobro uložiti dodatne napore i osigurati da se ne štedi na najranjivijim kategorijama stanovnoštva, iako je svjestan ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet.
 
Tokom razgovora naglašena je važnost regionalnog rješavanja raseljeničko-izbjegličkih problema, a visoki komesar je veoma zainteresiran za inicijativu ministra Halilovića da u Sarajevu, pod koordinacijom UNHCR, bude oformljen regionalni forum za rješavanje problema povratka.
 
Guterres je zahvalio ministru Haliloviću na odličnoj saradnji između ureda UNHCR i Ministartsva za ljudska prava na planu iznalaženja trajnih rješenja raseljeničko-izbjegličkih pitanja u BiH i regionu.
 
Kabinet ministra