Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uskoro će Vijeću ministara dostaviti usaglašeni prijedlog Revidirane strategije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, kako bi ovaj važni dokument mogao biti ponovno dostavljen Parlamentu BiH na usvajanje.

4.9.2009

Naime, zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u julu ove godine ponovno je aktuelizirao pitanje usvajanja Revidirane strategije i zaključio da od Vijeća ministara zatraži utvrđivanje novog usaglašenog prijedloga ovog dokumenta.
 
Na posljednjoj sjednici, Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pripremi usaglašeni tekst Revidirane strategije.
 
Prijedlog Revidirane stratgeije za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji je u parlamentarnu proceduru dostavljen 20. februara 2009. godine, usvojen je u prvoj polovini maja ove godine u Zastupničkom domu, ali ovaj dokument nije dobio potrebnu entitetsku većinu u Domu naroda, na sjednici održanoj u drugoj polovini juna ove godine. 
 
Xxx
 
Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo informaciju delegacije BiH koja je učestvovala na prezentaciji Inicijalnog izvještaja BiH o provođenju odredbi Konvencijue UN o pravima svih radnika migranata i članova njihovih porodica u BiH.
 
Prezentacija je održana u aprilu ove godine na sjednici Komiteta UN za prava radnika migranata.
 
Komitet je, uz pohvalu BiH da je prva zemlja u Evropi koja je ratificirala sve tri relevantne međunarodne konvencije koje se odnose na zaštitu prava migranata, sačinio i nekoliko preporuka za unapređenje zaštite prava radnika migranata i njihovih porodica u BiH.
 
Te preporuke, Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dostavit će svim relevantnim organima vlasti u BiH, koji su obavezni o svim aktivnostima u ovoj oblasti informirati Ministarstvo.
 
Bosna i Hercegovina je obavezna do 1. maja 2011. godine pripremiti prvi periodični izvještaj o provođenju odredbi Konvencije UN o pravima svih radnika migranata i članova njihovih porodica u BiH.
 
Kabinet ministra