Saopćenja

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Izvještaj o realiziranju projekta elektrificiranja lokacija/objekata realiziranog povratka u BiH za 2008. godinu i prvo tromjesečje ove godine

24.9.2009

Na prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Izvještaj o realiziranju projekta elektrificiranja lokacija/objekata realiziranog povratka u BiH za 2008. godinu i prvo tromjesečje ove godine.
 
Prema ovom izvještaju, u prošloj godini projekat elektrificiranja lokacija/objekata realiziranog povratka odvijao se u 30 prioritetnih općina na području cijele BiH, za što je putem Fonda za povratak BiH izdvojeno 3,233.300 KM. U sufinansiranju elektrifikacije učestvovali su entiteti, kantoni, općine i nadležne elektrodistribucije tako da je ukupan budžet iznosio 5,884.976 KM.
 
Ovim sredstavima osigurano je priključenje na niskonaponsku mrežu 553 individualne stambene jedinice povratnika.
 
Odmah nakon usvajanja budžeta za 2009. godinu, Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastavilo je realizaciju trogodišnjeg projekta elektrifikacije povratničkih naselja, koji je započeo 2008. godine, a za koji je iz državnog budžeta izdvojeno ukupno 9,7 miliona KM.
 
Ukupna sredstva Fonda za povratak BiH usmjerena za finansiranje projekata elektrifikacije povratničkih naselja u ovoj godini iznose 5,491.512 KM. U ovoj godini bit će elektrificirana povratnička naselja u 35 općina na području cijele BiH.
 
Kabinet ministra