Saopćenja

Zamjenik ministrice Predrag Jović na konferenciji u Briselu

8.12.2016

 Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović i šef kabineta zamjenika Milanko Tošić, prisustvovali su konferenciji pod nazivom „Balkan – jačanje veza na putu ka Evropskoj uniji“, koja je održana u Briselu.

U okviru konferencije upriličen je i razgovor sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, a govorilo se o nastavku pregovora o članstvu sa zemljama zapadnog Balkana, jačanju regionalnih veza i dobrosusjedskih odnosa, unaprjeđenju tržišne ekonomije, te o migracijskim problemima i opasnostima od radikalizacije.

Aktuelne teme bile su i politika zapošljavanja i uloga mladih.


Na skupu je istaknuto da će jačanje veza, posebno u sektorima transporta i energije, pomoći zemljama zapadnog Balkana da privuku više investicija, time jačajući regionalni ekonomski rast i sposobnost otvaranja novih radnih mjesta.

Na konferenciji su govorili i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Doris Pak, te predstavnici Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.