Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BIH dr. Safet Halilović sa saradnicima i predstavnica UNICEF u BiH Florence Bauer razgovarali su jučer poslije podne u Sarajevu o nastavku saradnje u oblasti zaštite dječijih prava

1.10.2009

Ministar Halilović je podsjetio da UNICEF od 2001. godine pomaže Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH u uspostavi kapaciteta za bolju zaštitu prava djece u BiH.
 
Prema riječima Florence Bauer, UNICEF priprema državni program za BiH od 2010. do 2014. godine u čijoj izradi će učestvovati i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
 
Tokom prvog susreta ministra Halilovića sa novoimenovanom predstavnicom UNICEF u BiH rečeno da će Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i u narednom periodu trebati pomoć ove UN agencije.
 
„Prije svega trebat će nam pomoć u izvršenju međunarodnih obaveza po osnovu Konvencije o pravima djeteta i dodatnih protokola, izgradnji kapaciteta za zaštitu najugroženijih kategorija djece, kao što su djeca izložena nasilju, romska djeca, djeca u sukobu sa zakonom i socijalno isključena djeca. Također, vrlo važno je da u državni program UNICEF za BiH budu uključene aktivnosti koje namjeravamo provesti u oblasti socijalne inkluzije djece, te upisa romske djece u matične knjige rođenih“, kazao je ministar Halilović.
 
Bauer je kazala da će UNICEF podržati projekte Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice koji su fokusirani na zaštitu prava djece, posebno na prikupljanje podataka o pitanjima zaštite djeteta, kao što su nasilje nad djecom, djeca u sukobu sa zakonom i aktivnosti koje podržavaju inkluziju romske djece.
 
Ove godine Konvencija o pravima djeteta obilježava dvadesetu godišnjicu.
 
Kabinet ministra