Saopćenja

Saudijski fond za razvoj spreman je finansirati projekte koji bi omogućili povratak i održivi povratak u BiH

2.10.2009

Saudijski fond za razvoj spreman je finansirati projekte koji bi omogućili povratak i održivi povratak u BiH, rečeno je tokom jučerašnjeg sastanka ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj Mohammad S. Al-Arifijem i Mohammad S. Al Dalilanom.
 
„Saudijski fond raspolaže budžetom od oko 30 miliona američkih dolara, koje je spreman uložiti u projekte povratka u BiH“, kazao je Al-Arifi i dodao kako od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice očekuju konkretne projekte, od obnove povratničkih kuća i infrastrukture do projekata održivog povratka.
 
Ministar Halilović je predstavnike Saudijskog fonda upoznao o svim aspektima provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, te kazao kako su Ministarstvu lokalne povratničke zajednice dostavile desetine projekata koji se odnose na obnovu infrastrukture i održivog povratka.
 
„Spremni smo Saudijskom fondu prezentirati te projekte, kako bismo, uz ulaganja u povratak iz domaćih izvora, ubrzali ovaj proces i bili bliže njegovom dovršenju u narednih pet godina“, kazao je ministar Halilović.
 
Kabinet ministra