Saopćenja

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH užasnuto je krvavim incidentom u Širokom Brijegu, u kojem je ugašen jedan mladi život, te izražava iskrenu sućut porodici i prijateljima stradalog navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića.

5.10.2009

Još jedan život je izgubljen bez ikakve potrebe. Nogometna utakmica je događaj koji kod iskrenih ljubitelja sporta izaziva radnosno iščekivanje sportskog nadmetanja rivala koji to čine samo radi svojih gledalaca. Inače, sve bi bilo besmisleno. Nogometno nadmetanje ovih dana izaziva dodatne emocije i želje samih igrača da se dokažu i kandidiraju za reprezentaciju svoje zemlje koja je na dobrom putu ka kvalifikacijama za naredno Svjetsko prvenstvo ili da se njihov tim izbori za nastup na evropskoj sceni. Eto svih uslova za privlačenje ljubitelja sporta da posmatraju sportsko i fer nadmetanje na terenu.
 
I onda čujemo kako je, tim povodom, još prije utakmice ugašen jedan mladi život, pred kojim su ostale godine neproživljenog. Ugroženo je osnovno ljudsko pravo, pravo na život. Šta još treba da se dogodi da bismo to shvatili?
 
Ne ulazeći u pojedine kvalifikacije ove tragedije, jer tragedija je kad mladi čovjek pođe na utakmicu i izgubi život, upućujemo još jedan vapaj nadležnim organima: čuvajte svačiji ljudski život. Prevencija događaja vaš je osnovni zadatak.
 
Mladim navijačima upućujemo poruku: čuvajte svoje živote. I navijanje je dio sportskog događaja koje ne smije ugroziti niti vašu niti ičiju bezbjednost.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zahtijeva od svih nadležnih organa da ovaj slučaj ispitaju korektno i nepristrasno, da o tome obavijeste javnost, a protiv vinovnika poduzmu zakonske mjere. Ovo se više ne smije događati. Prevencija mora biti sastavni dio organizacije.
 
Kabinet ministra