Saopćenja

Republika Austrija želi upostaviti saradnju sa BiH u usavrašavanju nastavnika koji u ovoj zemlji, na maternjem jeziku, podučavaju djecu građana porijeklom iz BiH

6.10.2009

Republika Austrija želi upostaviti saradnju sa BiH u usavrašavanju nastavnika koji u ovoj zemlji, na maternjem jeziku, podučavaju djecu građana porijeklom iz BiH, rečeno je tokom današnjeg susreta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safeta Halilovića sa delegacijom Saveznog ministarstva obrazovanja, umjetnosti i kulture Republike Austrije, koju predvodi dr. Anton Dobart.
 
„Veoma smo zainteresirani za mobilnost nastavnika, jer smatramo da bi njihov boravak u zemlji porijekla mnogo koristio za unapređenje nastave i u tom smislu želimo ojačati saradnju sa univerzitetima u BiH“, kazao je dr. Dobart.
 
On je dodao kako su eksperti u Austriji analizirali udžbenik za dopunsku nastavu namijenjen djeci bh. građana u inostranstvu i ocijenili ga dobrim putokazom u kojem smjeru ići u ovoj oblasti.
 
„Ovaj udžbenik je koristan nastavnicima, a sa malim doradama, koje bi trebalo uraditi, posebno za interakcijsko učenje, bit će od velike pomoći i za učenike“, kazao je dr. Dobart.
 
Ministar Halilović je podsjetio da je Republika Austrija, u kojoj boravi veliki broj građana porijeklom iz BiH, organizirala nastavu na maternjem jeziku na način prihvatljiv građanima BiH, prema sopstvenom modelu i finansiranjem iz državnog budžeta.
 
„Veoma smo zainteresirani za saradnju akademske zajednice u BiH sa austrijskim univezitetima, te za zajdnički nastup dvije zemlje u regionalnim i evropskim obrazovnim projektima“, kazao je ministar Halilović.
 
U austrijskoj delegaciji su, osim dr. Dobarta bili i mr. Jürgen Schick, zajednički rad za za nastavu sa istočnom i jugoistočnom Evropom, mr. Elfie Fleck, pedagogija za učenike i učenice kojima njemački nije maternji jezik i dr. Christine Kisser, internacionalni bilateralni poslovi.
 
Kabinet ministra