Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović jučer je posjetio dolinu Sutjeske. Obilazeći 26 sela Tjentišta

10.10.2009

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović jučer je posjetio dolinu Sutjeske. Obilazeći 26 sela Tjentišta, posebno je obavio razgovore sa predstavnicima povratnika u selima Popov Most, Šadići, Ćurevo i Mrkalji, u kojima su ostvareni izvanredni rezultati na planu povratka i to zahvaljujući prije svega angažiranju i entuzijazmu samih povratnika.
 
"Tokom razgovora sa povratnicima u ova sela fočanske općine, zajednički smo sačinili rang listu prioriteta, koje je potrebno realizirati kada je u pitanju održivi povratak. Za stanovnike ovih naselja, prije svega, potrebno je obnoviti putnu infrastrukturu, nabaviti poljoprivredne i mašine za preradu voća, izgraditi objekte za razvoj stočarstva, ali i pomoći u realizaciji ostalih elemenata održivosti povratka", kazao je ministar Halilović.
 
Prema njegovim riječima, povratnici su pokazali posebno interesovanje za obnovu Nacionalnog parka Sutjeska.
 
"Povratnici su pokrenuli inicijativu da ovaj, nesvakidašnji dar prirode, turistička baza u kojoj raste endemsko bilje, ponovno postane briga relevantnih institucija državnog karaktera. Vraćanje turističke funkcije Nacionalnom parku Sutjeska omogućilo bi zapošljavanje više stotina radnika", kazao je ministar Halilović.
 
Ministar je dodao kako će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastojati iz budžeta za sljedeću godinu finansirati neke prioritetne projekte iz oblasti održivosti povratka u povratničkim naseljima na Tjentištu.
 
Ministar Halilović je odao priznanje povratnicima na ovo područje koji su postigli nesvakidašnje rezultate i to svojim sredstvima, radom i entuzijazmom.
 
"Moramo vam odati priznanje za obnovu porušenih kuća, infrastrukture, uređenje imanja, obnovu dvije porušene džamije", kazao je ministar Halilović na kraju posjete povratničkim naseljima u fočanskoj općini.
 
Kabinet ministra