Saopćenja

Mješovita komisija za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatog protokola na osnovni Ugovor na današnjoj je sjednici utvrdila Prijedlog Ugovora o dušobrižništvu katolika vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH, koji će biti upućen na usvajanje Vijeću ministara BiH.

15.10.2009

Prema ovom ugovoru, Sveta Stolica će u BiH osnovati Vojni ordinarijat za dušobrižništvo katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH, na čijem čelu će biti biskup, vojni ordinarij.
 
Ugovor o vjerskoj skrbi za katoličke vjernike, pripadnike Oružanih snaga BiH sačinjen je na osnovu člana 15 Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice.
 
Na sjednici, kojom su kopredsjedavali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Alessandro D'Errico raspravljano je i o pitanjima iz nadležnosti Ministarstva pravde. Rečeno je da je ovo ministarstvo pripremilo izmjene zakona u skladu sa Osnovnim ugovorom između BiH i Svete Stolice.
 
Mješovita komisija je danas počela, a na sljedećoj će, osmoj sjednici u decembru ove godine nastaviti raspravu o crkvenim medijima i crkvenim ustanovama za karitativno djelovanje i društvenu zaštitu.
 
Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar.

Kabinet ministra