Saopćenja

BiH osigurala 60.000 KM za Fond za migrante i izbjeglice Razvojne banke Vijeća Evrope

18.1.2017

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i viceguvernerka Razvojne banke Vijeća Evrope Rosa María Sanchez-Yebra Alonso danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o doprinosu Fondu za migrante i izbjeglice. Na osnovu tog sporazuma iz budžeta Bosne i Hercegovine će do kraja ovog mjeseca u Fond biti uplaćeno 60.000 KM čime su stvoreni uslovi da i naša zemlja može koristiti sredstva Fonda u slučaju da se za time ukaže potreba u kontekstu svjetske migrantske krize.

Ministrica Borovac je tokom sastanka sa viceguvernerkom Sanchez-Yebra Alonso naglasila kako ovaj doprins BiH Fondu prije svega vidi kao odraz solidarnosti naše zemlje sa zemljama članicama Vijeća Evrope i njihovim nastojanjima za ublažavanjem negativnih posljedica svjetske migrantske krize. 

- Na ovaj način i Bosna i Hercegovina je postala donator i to upravo kroz Razvojnu banku Vijeća Evrope zahvaljujući kojoj su u BiH provedeni ili se i dalje porovode značajni projekti. Među njima je najznačajniji projekat CEB2 kojim su osigurana sredstva za zatvaranje svih kolektivnih cenatara u našoj zemlji – navela je ministrica Borovac. 

Na sastanku, kojem je prisustvovao i Stephan Sellen, zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope, istaknuto je kako je Bosna i Hercegovina postigla veliki napredak posebno u kontekstu provođenja Regionalnog stambenog programa. Potvrđeno je kako će ovaj program biti nastavljen i nakon kraja novembra 2017. godine, kako je prvobitno bilo predviđeno, a da će akcenat biti na stvaranju uslova za održivi povratak.  

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od 230 miliona eura, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope. Do sada su osigurana sredstva od oko 88 miliona KM za stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 72 grada i općine BiH.