Saopćenja

Borovac- Ogawa: Pružiti podršku programima održivog povratka

10.3.2017

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa japanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Kazuyom Ogawom i tom prilikom mu izrazila zahvalnost za značajnu podršku i pomoć koju je Japan pružio našoj zemlji u posljeratnom periodu, a naročito na planu pomoći izbjeglim i raseljenim osobama. 

Ministrica Borovac je govoreći o aktivnostima Ministarstva naglasila kako je Regionalni stambeni program trenutno ključni projekat koji se provodi na planu povratka, a kroz koji se rješava pitanje izbjeglih i raseljenih osoba u regionu koje u posljeratnim godinama nisu riješile stambeno pitanje. Naglasila je kako je pored izgradnje i obnove povratničkih kuća neophodno osigurati uslove za održivi povratak, odnosno uslove za život i privređivanje, obrazovanje i zapošljavanje bez čega povratnički domovi mogu ostati pusti. 

Ambasador Ogawa je istakao kako Japan ne daje veće donacije zemljama koje se kao BiH svrstavaju među srednje napredne, s obzirom da bruto domaći proizvod u BIH iznosi više od 4.000 dolara po glavi stanovnika. Ali, izrazio je spremnost da se pruži podrška u smislu pomoći obnovi infrastrukture odnosno domova zdravlja ili škola u povratničkim područjima te pomogne održivost povratka kroz manje projekte pomoći poljoprivrednoj proizvodnji.

Posebno interesovanje ambasador Ogawa je pokazao za spremnost naše zemlje u slučaju da se izbjeglički val značajnije prelije na Bosnu i Hercegovinu ističući kako je Vlada Japana izdvojila značajna sredstva koja su posredstvom UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije stavljna na raspolaganje zemljama u regionu za potrebe ublažavanja posljedica migrantske krize i osposobljavanju smještajnih kapaciteta za migrante.