Saopćenja

Raseljene osobe, odnosno demografska slika ključni su problem

4.11.2009

Raseljene osobe, odnosno demografska slika ključni su problem BiH koji, nažalost, nije u fokusu interesovanja međunarodne zajednice niti je njegovo rješavanje uslov za uključivanje BiH u euroatlantske asocijacije, kazao je ambasador Republike Turske u BiH Vefahan Ocak (Odžak) tokom nastupnog susreta sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH dr. Safetom Halilovićem jučer poslije podne u Sarajevu.
„Kada bi se u svoje domove vratili svi oni koji to žele, brže bi bili rješavani ostali problemi u BiH, posebno bi bilo relaksirano donošenje odluka o popisu stanovništva i izmjena Izbornog zakona“, kazao je ambasador Odžak i dodao kako je nezadovoljan što o procesu povratka na državnom nivou brine samo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te neke nevladine organizacije.
 
Ministar Halilović je turskog ambasadora upoznao o stanju u oblasti povratka, te se složio sa konstatacijom da bi rješavanje ovog, skoro deceniju i po prisutnog problema u BiH, uveliko olakšalo donošenje i realizaciju drugih važnih odluka za budućnost zemlje.
 
Govoreći o trenutnim aktivnostima, ministar Halilović je kazao kako je prioritet osigurati što veća budžetska sredstva za povratak u sljedećoj godini.
 
„Nadam se da ćemo uspjeti osigurati dovoljno sredstava u državnom budžetu kako bismo nastavili realizaciju projekata rekonstrukcije, održivog povratka, elektrifikacije i raspuštanje kolektivnih centara, za koje je u protekle dvije godine Ministarstvo osiguralo više od 100 miliona KM“, kazao je ministar Halilović.
 
Kabinet ministra